Jiří Leschtina: Babiš nechce vyloučit Rusko a Čínu z jaderného tendru. Snaživě kličkuje před Hradem

5. červenec 2020

Premiér Babiš odmítl výzvu opozice, aby vláda ze soutěže o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech vyřadila předem z bezpečnostních důvodů Rusy a Číňany.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Dal tím jasně najevo, že pro jeho vládu nepřipadá v úvahu nejjednodušší způsob, jak z jedné vody načisto dostat ze hry o atom dva vysoce autoritářské režimy.

Čtěte také

A to i přesto, že má k dispozici analýzy tuzemských tajných služeb a dalších expertů, podle kterých je zejména pro Rusko získání zakázky na stavbu dalšího jaderného bloku strategickým cílem. Rusko by tak podle zpravodajců získalo příliš velkou kontrolu nad českou energetikou, a tím i nástroj k politickému vydírání.

Babiš ale argumentuje ekonomicky: Čím víc uchazečů v jaderném tendru, tím větší naděje na výhodnější cenu.

Jenže pokud by byla jediným zákonným měřítkem výběru investora nejnižší nabídnutá cena, pak to uhrabuje cestu především ruskému státnímu uskupení Rosatom. Vždyť právě tento státní jaderný gigant může získat silnou finanční podporu od ruské vlády, aby mohl přijít s tak nízkou cenou, kterou soukromí investoři ze Západu nebudou mít šanci podstřelit.

Závěrečný akord prezidentství Miloše Zemana

Na schůzce s opozicí ale Babiš nezpochybnil, že kvůli bezpečnostním rizikům může stát zvrátit výsledek tendru. Vláda užv dubnu schválila návrh zákona, který silně omezuje šanci Ruska a Číny uspět v soutěži o dostavbu našich jaderných elektráren.

Čtěte také

Jak uvádí v analýze tohoto zákona týdeník Respekt, už nebude nejdůležitějším faktorem výběru výše nabídnuté sumy, ale bezpečnost. „Pokud bude firma nedůvěryhodná – a to může být i proto, že je ovládána státem, v němž nefungují demokratické principy Unie – může být odmítnuta, i kdyby nabízela supervýhodnou cenu,“ líčí Respekt smysl normy.

Podle nového zákona musí vláda při prověřování zahraničních investorů vycházet ze stanovisek diplomatů, tajných služeb, policie, ochránců kybernetického prostoru a dalších odborníků. Což dramaticky mění současný zákon o veřejných zakázkách, který nijak nezavazuje vládu, aby hodnotila uchazeče podle bezpečnostního rizika.

Proč ale kabinet přijal zákon ve vší tichosti a premiér o něm příliš nemluví? Jen lavíruje před prezidentem Zemanem, který na přiklepnutí dukovanské jaderné stavby Rosatomu již dlouho tlačí zcela nepokrytě.

Čtěte také

Hrad ale zůstává ve střehu. Však už také byl povolán do Lán ministr Karel Havlíček na jednání se Zemanem a jeho poradci. Výsledkem bylo společné prohlášení, odmítající „ideologická kritéria při vyhlašování tendrů na významné stavby“.

Což je nejen jasný tlak na poslance, aby bezpečnostní normu vládě odstřelili v parlamentu. Ale především vzkaz premiérovi, jehož budoucnost dál závisí na blahovůli Zemana, který bude jmenovat i příští vládu: Koukejte položit Dukovany Putinovi k nohám!

Miloš Zeman zjevně pojímá jaderný tendr jako závěrečný akord svého prezidentství. Jeho odkazem má být energetické připoutání Česka k totalitářskému Kremlu, které přinese kšefty i Zemanovým spojencům sroceným kolem Hradu.

Jiří Leschtina

Jednou věcí ale je destruktivní odcházení Miloše Zemana. A druhou diskuze nad další budoucností jádra v naší zemi a nad bezpečnou ochranou energetiky před rizikovými společnostmi. Jejich včasné vyloučení z rozbíhajícího se tendru by nakonec bylo seriózní i vůči nim.

Autor je publicista

Spustit audio