Jiří Brdečka byl především citlivým vypravěčem příběhů

22. prosinec 2022

105 let uplyne na Štědrý den od narození muže, který výrazným způsobem zasáhl do dějin poválečného československého filmu – Jiřího Brdečky. S jeho jménem jsou spojeny snímky jako Limonádový Joe nebo Adéla ještě nevečeřela. Jaký byl jeho život? Na to odpoví publicista Pavel Hlavatý v pořadu Portréty.

Prozaik, režisér a scénárista Jiří Brdečka, který se narodil 24. prosince 1917 v Hranicích na Moravě, vešel do širšího povědomí jako autor románu Limonádový Joe, jehož filmová podoba z roku 1964 patří mezi nejoblíbenější české komedie.

Limonádový Joe

Sentenci, že „ať padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina“, opakují občas i ti, kteří ani netuší, odkud pochází; podobně jako slova „já se vrátím a se mnou přijde zákon“. Brdečkovo jméno lze najít i pod řadou dalších snímků, ať už se jedná o satirický film Až přijde kocour, na jehož scénáři spolupracoval s Janem Werichem, komedii Adéla ještě nevečeřela, či verneovskou parodii Tajemství hradu v Karpatech.

Brdečka po maturitě na reálném gymnáziu začal studovat češtinu a filozofii na Filozofické fakultě v Praze, později přešel na dějiny umění a estetiku, kvůli uzavření českých vysokých škol nacisty ale školu nemohl dokončit.

Faunovo značně pokročilé odpoledne

Za války pracoval v pražském městském muzeu, později byl tiskovým referentem Lucerna filmu, přispíval i do časopisů.

Květa Fialová, Michal Dočolomanský, Olga Schoberová ve filmu Adéla ještě nevečeřela

V Ahoji na neděli se už v roce 1940 objevila postava „ideálního westmana“ Limonádového Joa, kterou později Brdečka přivedl na jeviště (hra měl premiéru v březnu 1944) a časem před kameru. Těsně po válce se nahrávky divadelního představení dostaly i na gramofonové desky Ultraphon.

V roce 1945 se Jiří Brdečka stal redaktorem Lidových novin, od dubna 1949 byl zaměstnán v Československém státním filmu jako scénárista, dramaturg a režisér. Spolu s legendárním výtvarníkem Jiřím Trnkou či Břetislavem Pojarem se Brdečka zasloužil o úspěch českého animovaného filmu ve světě. Brdečka se nevyhýbal ani hraným snímkům (třeba Byl jednou jeden král, Vynález zkázy, Baron Prášil či Císařův pekař a Pekařův císař).

Tajemství hradu v Karpatech

Z jeho pera vzešla také sbírka humorných povídek Faunovo značně pokročilé odpoledne, která se stala námětem pro film režisérky Věry Chytilové s mírně pozměněným názvem: Faunovo velmi pozdní odpoledne, který měl premiéru v roce 1983. V prosinci 1967 byl Brdečka jmenován zasloužilým umělcem. Zemřel 2. června 1982 ve věku 64 let.

V roce 2015 vydal Bontonfilm kompletní animované dílo Jiřího Brdečky, celkem 34 krátkých filmů a bonus, vše na třech DVD. Jde o snímky natočené v letech 1948 až 1980.

Dcerou Jiřího Brdečky je novinářka, scénáristka a filmová kritička Tereza Brdečková.

autor: David Hertl
Spustit audio