Jídlo do krabičky – a tu vrátit. „Vratné obaly na jídlo neprodukují odpad,“ láká podnikatel Širočka
Vedle vratných kelímků na kávu se na trhu objevují i obaly na jídlo, které se dají používat opakovaně a vracet do restaurací. REkrabičky nabízí Ondřej Širočka: „Naší konkurencí jsou jednorázové obaly na jídlo. Anebo vlastní krabičky, které si lidé přinesou, ale to je ta lepší varianta a fandíme tomu.“
„Naše krabičky se od jednorázových obalů liší tím, že si je zákazník může půjčit v partnerské restauraci a v jiné je může vrátit. Neprodukuje tak žádný odpad,“ vysvětluje Širočka.
Čtěte také
Jedna krabička by měla vydržet zhruba 200 až 400 použití a restaurace její půjčení mohou zákazníkům naúčtovat drobnou částkou.
„Aby to podnikům pokrylo náklady na to, že obaly musí umýt, starat se o ně a o administrativu s nimi spojenou,“ říká podnikatel s tím, že jedno použití REkrabičky, kterou restauracím pronajímá, by mělo podnik vyjít na asi dvě koruny.
„Je dobře, když zákazník nevrátí krabičku úplně špinavou, ale v restauracích ji znova umyjí,“ dodává Širočka.
Kolik už se podařilo ušetřit plastového obalu od chvíle, co Širočka dodal krabičky na trh? Dozvíte se v Hovorech Davida Šťáhlavského.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.