Jídlo do krabičky – a tu vrátit. „Vratné obaly na jídlo neprodukují odpad,“ láká podnikatel Širočka

2. prosinec 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Jídlo, večeře, oběd, stravování

Vedle vratných kelímků na kávu se na trhu objevují i obaly na jídlo, které se dají používat opakovaně a vracet do restaurací. REkrabičky nabízí Ondřej Širočka: „Naší konkurencí jsou jednorázové obaly na jídlo. Anebo vlastní krabičky, které si lidé přinesou, ale to je ta lepší varianta a fandíme tomu.“

„Naše krabičky se od jednorázových obalů liší tím, že si je zákazník může půjčit v partnerské restauraci a v jiné je může vrátit. Neprodukuje tak žádný odpad,“ vysvětluje Širočka.

Čtěte také

Jedna krabička by měla vydržet zhruba 200 až 400 použití a restaurace její půjčení mohou zákazníkům naúčtovat drobnou částkou.

„Aby to podnikům pokrylo náklady na to, že obaly musí umýt, starat se o ně a o administrativu s nimi spojenou,“ říká podnikatel s tím, že jedno použití REkrabičky, kterou restauracím pronajímá, by mělo podnik vyjít na asi dvě koruny. 

„Je dobře, když zákazník nevrátí krabičku úplně špinavou, ale v restauracích ji znova umyjí,“ dodává Širočka.

Kolik už se podařilo ušetřit plastového obalu od chvíle, co Širočka dodal krabičky na trh? Dozvíte se v Hovorech Davida Šťáhlavského. 

autor: David Šťáhlavský | zdroj:
Spustit audio