Jefim Fištejn: Stěhování jako ukazatel politických nálad v USA

17. červenec 2022

Nejstarší americký časopis Spectator uveřejnil článek Michaela Hendrixe o vnitřní migraci ve Spojených státech. Jen za poslední rok poštovní směrovací číslo, to znamená stát svého pobytu, změnilo 46 milionů Američanů – to je nejvyšší číslo za dekádu.

Přičemž, podle agentury Moody’s, největší podíl na tomto jevu mají lidé v nejlepším produktivním věku 25 až 34 let, jinými slovy generace, které patří budoucnost. A kam se hlavně stěhují z takových států jako Kalifornie, New York či Illinois? Odchází třeba z New Yorku na Floridu, z Kalifornie do Texasu, z Illinois do Severní Karolíny.

Čtěte také

V tom je ovšem určitá zákonitost – státy, které tak vábí vnitřní přistěhovalce, jsou bez výjimky „rudé“, což znamená, že tam dlouhodobě vládnou zástupci Republikánské strany. V demokratických státech je situace přímo opačná – tam se pozoruje takový úbytek obyvatelstva, že se dá mluvit o demografické krizi v důsledku dlouhodobého vylidnění.

Autor zdůrazňuje, že nikoli potíže s hledáním zaměstnání nutí Američany sbalit svých pět švestek a odejít jinam, ale je to především jejich osobní přání. Nemusí to být ani stranická orientace.

Jedny lákají volnější pravidla v době covidové pandemie, druzí se přestěhovávají kvůli levnějšímu bydlení, nižším daním, méně husté dopravě nebo místnímu školství nezatíženému pokrokářskými nařízeními.

Chromá kachna v Bílém domě

Tento trend má neblahé ekonomické dopady. „Rudé“, tudíž republikánské státy mají rostoucí zaměstnanost, zatímco jejich političtí rivalové zažívají nedostatek pracovních sil. Největším přírůstkem HDP za loňský rok se může pochlubit stát Tennessee, velmi populární mezi stěhovavými Američany.

Za stejnou dobu státy řízené demokraty ztratily 1 300 000 pracovních příležitostí. Jak uvádí agentura Moody’s, 8 z 10 států na samém konci žebříčku v takových ukazatelích jako ekonomika, pracovní příležitosti, obchod se spotřebním zbožím a prodej nemovitostí připadá na státy s tradičně demokratickým vedením.

Takovým státům se na hony vyhýbají také investice – za loňský rok o celých 116 procent stouply investice, ale vždy ve prospěch republikánských států jako Texas, Alabama nebo Arkansas.

Jefim Fištejn

Na druhé straně Kalifornie loni poprvé v dějinách zažila pokles obyvatelstva. Tento obecný trend vůbec není bezvýznamný, jelikož už za 4 měsíce se budou konat parlamentní volby, které mohou učinit z prezidenta Bidena takzvaně chromou kachnu.

Autor je publicista

Spustit audio

Související