Jefim Fištejn: Americké mezivolby

6. listopad 2022

Zbývá zhruba týden do 8. listopadu, kdy se ve Spojených státech konají tzv. mezivolby do obou komor amerického Kongresu. Není málo komentátorů, kteří je pokládají za nejosudovější volby svého druhu pro několik generací Američanů. Na jejich výsledku záleží, zda stávající prezident Joe Biden bude moci nadále provádět jakékoli reformy vyžadující souhlas Kongresu, nebo se stane tzv. chromou kachnou a ve zbývajících dvou letech bude moci k vývoji událostí jen bezmocně přihlížet.

Vlivná a k Demokratické straně blízká tiskovina Politico vidí příčinu problémů americké politické scény v tom, že nad ní visel, visí a bude nadále viset těžký stín Donalda Trumpa. Je v tom cosi podivného. Vždyť doteď nás stejní myslitelé přesvědčovali, že Donald Trump vlastní význam vůbec nemá a stačí ho odstranit z vrcholné politiky, aby navždy zmizel v propadlišti dějin.

Čtěte také

Že vyhlídky amerických demokratů nejsou růžové, to nepopírá vůbec nikdo. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v rozhovoru s New York Times neskrývá zděšení: „Nedovedu si představit, že by někdo mohl volit takové lidi, jako jsou naši kandidáti.“

Jedním dechem dodává, že její strana je příliš zásadová a poctivá pro amerického voliče. Opozice je mnohem hrubší a neomalenější, a proto je pro lidi přijatelnější než demokraté. Jako obvykle je po válce každý generálem a bezplatných rádců, kteří vidí příčiny hrozícího krachu, je bezpočet. Barack Obama v podcastu „Zachraňte Ameriku“ vyčítá demokratům, že se chovají jako roj včel bez společného cíle a jsou tím neefektivní.

Neoblíbený Biden

Čtěte také

Dávno přestárlý bouřlivák Bernie Sanders v programu CNN vyčítá straně, že zapomněla na pracující lidi a jejich starosti a zradila dělnickou třídu. Další vlivný demokrat James Carville vidí vinu vedení v tom, že se příliš spolehlo na efekt znechucení žen z výroku Nejvyššího soudu ohledně práva na potrat místo toho, aby kladlo větší důraz na boj se zločinností.

Ukazuje se, že zdlouhavé a zatím málo efektivní jednání kongresového Výboru pro vyšetřování událostí 6. ledna 2021 vůbec nedělá na Američany patřičný odstrašující dojem. A pokud nějak mění voličské nálady, pak spíše v neprospěch přísných vyšetřovatelů.

Jefim Fištejn

Celkově špatný směr strany silně kritizuje v posledních dnech senátor Al Franken a hořekuje, že po volbách se země definitivně vydá špatným směrem.

Je jasné, že kdyby volby dopadly zcela opačně, ve prospěch demokratů, obdobné problémy by zažívali jejich republikánští rivalové. Jenže stav je, jaký je, a současný prezident Biden je natolik neoblíbený, že naprostá většina demokratických kandidátů si nepřeje, aby se účastnil jejich setkání s voliči. Pro tak významné volby to není dobré předznamenání.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.