Jefim Fištejn: Zpětné odpočítávání

25. říjen 2022

Méně než dva týdny zbývají do 8. listopadu, kdy se ve Spojených státech konají tzv. mezivolby do Kongresu. Tentokrát na mezivolbách záleží jako nikdy předtím. Rozhoduje se o tom, zda si prezident Biden udrží silný mandát, nebo zbytek funkčního období bude vládnout jako tzv. chromá kachna. Vyhlídky demokratů a republikánů se v průběhu letošního roku střídaly jako na horské dráze.

Dnes se má všeobecně za to, že republikáni jsou na tom o poznání lépe než jejich rivalové.

Čtěte také

Dokonce podle posledních průzkumů pro deník The New York Times, který je hlásnou troubou amerických levicových liberálů, rozdíl mezi stranami činí zhruba 3,5 procenta ve prospěch republikánů.

Pokud některý stát může být brán jako spolehlivá bašta amerických liberálů, pak je to určitě New York, avšak i tam vyhlídky pokrokářky Kathy Hochulové a konzervativního kandidáta Lee Zeldina jsou v lepším případě vyrovnané, s vyšší šancí na vítězství pro republikána.

Ani stávající prezident, ani jeho předchůdce, se voleb přímo neúčastní, leč z pozadí je zásadně ovlivňují, přičemž i přes všechny pokusy kriminalizovat bývalého prezidenta Trumpa, jeho popularita u obyvatelstva zůstává stabilně větší než podpora neslaného nemastného Bidena.

Žebříček hrozeb

Představy rivalizujících stran o tom, jaké jsou reálné starosti a pocity Američanů, se diametrálně liší, a proto výsledky voleb budou více traumatizující pro ty, jejichž názory se více rozešly s realitou.

Čtěte také

Vnitrostranické průzkumy ukazují, že podle názorů demokratů Američany trápí hlavně hrozba opakování něčeho, co bude připomínat 6. leden, den, kdy demonstrace na podporu Donalda Trumpa vyústila v násilnosti kolem a uvnitř sídla amerického Senátu známého jako Kapitol.

Na druhém a třetím místě seznamu hrozeb pociťovaných progresisty jako nejvíce aktuální jsou práva žen, zejména takřka neomezené právo na potrat a klimatické změny, které budí ze spaní celou čtvrtinu dotázaných. Žebříček hrozeb podle názorů republikánů vypadá zcela jinak: na prvním místě je nekontrolovaná imigrace, vysoká inflace a pokřivený pracovní trh s jeho stoupající nezaměstnaností.

Jefim Fištejn

Do jaké míry tyto rozdílné představy nakonec ovlivní výsledek voleb? Poslední průzkum Harvardské univerzity vyzněl pro stranu prezidenta Bidena zcela nečekaně. Ukázalo se, že starosti a úzkosti reálných voličů se nachlup shodují s žebříčkem amerických konzervativců, a naopak v žádném bodě nekopírují demokratické vidění hlavních problémů země. Pokud se nynější předpovědi ukáží jako správné a nedojde k nečekaným zásahům popírajícím regularitu demokratických voleb, pak americkou společnost čekají opravdu dramatické časy.

Autor je publicista

Spustit audio