Je špatně, když se víc řeší problémy premiéra, než aby on řešil problémy státu, říká lidovec Jurečka

3. prosinec 2018

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka by byl v hodnocení poslední kauzy premiéra zdrženlivý. Přesto je to prý principiálně celé špatně.

„V hodnocení názoru právníků Evropské komise bych byl opravdu zdrženlivý, přesto je to ale v principu špatně: pokud se tady víc řeší problémy premiéra, než aby premiér řešil problémy státu a našich občanů,“ tvrdí Marian Jurečka.

Právníci Evropské komise totiž Andreje Babiše (ANO) podezírají ze střetu zájmů a z porušení unijních pravidel. Alespoň to napsal britský deník The Guardian a francouzský list Le Monde s odvoláním na uniklou zprávu právní služby komise.

Jurečka ale taky tvrdí, že „je to celé třeba brát vážně, protože zpřísnění výkladu došlo v průběhu letošního roku. Na stole je tak úplně nová situace… Bylo by ale opravdu špatné, kdybychom museli vracet část dotací. Správné by bylo, aby to nevracelo Česko, ale firmy ze skupiny Agrofert, které čerpaly neoprávněně.“

Ministři pracují ve prospěch Agrofertu a premiéra, střet zájmů je obrovský, tvrdí Pospíšil (TOP 09)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Podle informací evropských médií hrozí České republice, že bude muset Evropské unii vrátit více než dvě miliardy korun. Důvodem má být to, že se premiér Andrej Babiš (ANO) dostatečně neodstřihl od koncernu Agrofert, který byl příjemcem evropských dotací. 

Z vlastní zkušenosti ministra zemědělství ale ví, že zdaleka ne všechna vyjádření právního servisu Evropské komise (EK) jsou správná. „Zažil jsem situace, kdy jsme to dokázali vyargumentovat a následné řízení s EK dopadlo ve prospěch Česka. Ale taky jsme museli sporné věci obhajovat až u Soudního dvora EU.“

Premiér ve střetu zájmů? 

Podle něj je totiž něco jiného právo české a evropské, které stojí nad ním. „Když ale premiér odjede do Bruselu, kde jedná o rozpočtových rámcích na další roky a kde se mluví i o zastropování dotací pro zemědělství, tak je otázka, jestli opravdu není ve střetu zájmů. Protože správně to má ohlásit a nehlasovat,“ myslí si místopředseda lidové strany.

Co říká na podezření ze střetu zájmů současného ministra zemědělství Miroslava Tomana (nestraník za ČSSD)?

„Pokud tady ta podezření jsou, tak by je měly evropské nebo české orgány potvrdit, nebo vyvrátit na konkrétních příkladech. Ale najít odborníky, kteří by neměli mezi přáteli nebo v rodině podnikatele v oboru, je dost těžké. Přece ale chceme, aby resorty řídili zkušení odborníci… Je to vždy chůze po tenkém ledě, ale je důležité to umět odlišit a taky dokázat… Ale až do okamžiku, kdy to budeme mít černé na bílém, je o tom problému těžké mluvit fundovaně,“ dodává Jurečka.

Dotace by se měly zrušit

Evropské zemědělství stojí a padá s dotacemi. „Kdyby se 70 % dotací zrušilo v celé EU, tak by mi to dávalo větší logiku. Ponechal bych pouze podporu pro přírodně znevýhodněné horské a podhorské oblasti. To se ale v dohledné době určitě nestane.“

Čtěte takéGuardian: Evropská komise viní Babiše ze střetu zájmů v souvislosti s dotacemi Agrofertu

Ve starých členských státech jsou totiž dnes už druhá až třetí generace zemědělců, která je na dotacích zcela závislá. „Já bych dnes dotace využil ne pro produkční činnost, ale pouze ke zmírnění dopadů klimatických změn. Protože s tím bojovat nemůžete. Zároveň bych byl pro zemědělce motivovat k větší ochraně půdy, spodních vod a návratu k přirozeným původním poměrům, jaké tady byly ještě před rokem 1950,“ dodává bývalý ministr Marian Jurečka.

Proč se KDU-ČSL rozhodla kandidovat do Evropského parlamentu samostatně? Proč se strany pravého středu nedohodnou na společné kandidátce? Bude KDU-ČSL týmový hráč, nebo spíše sólista? Poslechněte si v audiozáznamu rozhovoru Michaela Rozsypala s Marianem Jurečkou.

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související