Jdi si, jak chceš – je to tvá věc. Hlavně, že jdeš, říká o Stezce Českem její zakladatel

25. červenec 2023

„Co člověk, to příběh. Půjde tisíc lidí a bude to tisíc různých motivací a příběhů,“ popisuje cestovatel a zakladatel Stezky Českem Martin Úbl. Pro ty, kteří chtějí putovat naší zemí „po svých“ totiž s dalšími nadšenci vymysleli trasu dlouhou 2 tisíce kilometrů kolem našich hranic. Na cestu se vydávají zkušení poutníci i ti, kteří si troufnou jen na kratší vzdálenost. Heslem stezky je totiž Může jít každý.

Podle Úbla Češi při svém putování chtějí i něco navíc, nějaký příběh. „To, že můžeme obejít republiku po hranicích, je něco krásného. Když se podíváte na mapy, kde jsou i další dálkové trasy, tak nikdo nemá to, co Česko. Jsme naprostý unikát a něco strašně lákavého.“

Čtěte také

„Ani nemusíte jít v kuse, protože jsme cestu rozsekali a nikomu neříkáme, jestli některá z nich je lepší nebo horší. Říkáme: Jdi si, jak chceš. Jestli jsi pro duševno, můžeš jít po svatých místech, jestli tě těší cukrárny, protože miluješ dobré kafe, tak i to je tvoje věc. Hlavní je, že jdeš,“ nastiňuje Úbl.

Jejich koncept podle všeho zapůsobil a Češi začali chodit na treky, což není to stejné jako turistika. Treking totiž znamená být venku v nezkrotné přírodě, kde se může stát cokoli – od drsných povětrnostních podmínek až třeba po strmé svahy.

„A protože to tisíce lidí už chytlo a chtějí jít, tak jediné, co děláme, že se jim snažíme ukazovat, jak na to,“ doplňuje.

Martin Úbl, cestovatel a zakladatel Stezky Českem

Když pak hodně přemýšlí o nějakém dalším mottu, jak přilákat další, napadá ho: Můžeš překonat svůj strach. „Strachy v nás jsou to, proč nikam nechodíme. Teď jsme od přírody hodně vzdálení a sami sebe často řadíme do kategorie, že přece ani nikam jít nemůžeme.“

„Proto jsou duší stezky lidé a jejich příběhy. Když stezku obejde pán, který si to dal k sedmdesátinám, kluk po operaci srdce nebo jde holčina s ročním chlapečkem… pak už je těžké sám sebe řadit do kategorie: ruce za zády, jsem na gauči, hele já nemůžu,“ dodává Úbl.

Stezka Českem je nekomerční projekt party nadšenců, kteří se spojili s Klubem českých turistů. Poslechněte si celé Hovory Petra Viziny, dozvíte se víc.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související