Jazyk a nástroje zřejmě vznikly ve stejnou dobu

9. září 2013

Aktivita lidského mozku je stejná, ať už vyrábí kamenný nástroj nebo řeší jazykový test. Podle vědců to naznačuje, že jazyk a výroba nástrojů vznikaly souběžně.

Populární teorie, kterou vyslovil už Charles Darwin, říká, že schopnost mluvit a vyrábět nástroje vznikla současně a v lidské společnosti se rozvíjela bok po boku. Je to logické, protože obě vyžadují koordinaci a komplexní plánování. Experimentálních důkazů, které by teorii podpořily, však zatím bylo poskrovnu.

Vědci z Liverpoolské univerzity se proto zaměřili na sledování mozkové aktivity deseti expertů na výrobu pravěkých kamenných nástrojů. Metodou funkční transkraniální dopplerovské sonografie (fTCD) měřili průtok krve mozkem během výroby pěstního klínu typického pro paleolitickou kulturu Acheuléen nebo standardního jazykového testu.

Vědci z Liverpoolské univerzity se zaměřili na sledování mozkové aktivity deseti expertů na výrobu pravěkých kamenných nástrojů

Porovnání výsledků ukázalo, že během prvních deseti sekund je mozková aktivita u obou úkolů stejná. Naznačuje to, že oba závisejí na stejných oblastech mozku. Zároveň to odpovídá teorii, podle níž jazyk a prehistorická výroba nástrojů sdílejí stejný neurální podklad. Pokud je správná, znamenalo by to, že lidé mohli začít mluvit už před 1,75 miliony let, kdy vznikla kultura Acheuléen.

Zdroj: ScienceDaily, PLOS ONE

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio