Jaroslav Šebek: Dokument nejen o ženatých kněžích

19. únor 2020

Nestává se často, aby výstup z jednání biskupského synodu ve Vatikánu poutal takovou pozornost médií, a dokonce budil vášně ještě před tím, než spatřil světlo světa.

Důvodem neobvyklého zájmu se stal dokument „Querida Amazonia“, tedy v českém překladu „Milovaná Amazonie“. Ten shrnuje loňské rokování o problémech oblasti, které dala název nejdelší řeka na Zemi. Diskuze se soustředila hlavně na nejvíce očekávanou otázku – totiž jestli papež prolomí staletá tabu a schválí možnost svěcení ženatých mužů, nebo zůstane vše u starých pořádků. Což se i stalo.

Čtěte také

Náladu po zveřejnění materiálu trefně komentoval vídeňský kardinál Christoph Schönborn, papežův blízký spojenec: „František opět dokázal zklamat všechny ty, kdo očekávali černobílou odpověď. Znovu se snaží pozvednout, rozšířit a prohloubit perspektivu, aby překonal konflikt mezi dvěma krajními pozicemi.“

Nesmiřitelné tábory

František se chtěl nepochybně vyhnout konfliktu, který už v církevních řadách doutná. Proto ještě před vydáním dokumentu ubezpečil představitele vlivné americké biskupské konference, že k žádným zásadním změnám v otázce celibátu sáhnout nehodlá.

O existenci napětí mezi konzervativní a liberální frakcí v nejvyšších patrech církevní hierarchie přesvědčil i nezasvěcené pozorovatele spor, který vypukl po zveřejnění knihy konzervativního kardinála Saraha Z hlubin našich srdcí. Ta se věnovala mimo jiné i celibátu. Pasáže ke kněžství ale sepsal i emeritní papež Benedikt.

Jeho angažmá bylo mnohými komentátory vnímáno jako snaha ovlivňovat současného papeže ještě před vydáním synodální exhortace, a tudíž jako neloajalitu ke svému nástupci. Pravděpodobně i z tohoto důvodu se Benedikt od svého spoluautorství opatrně distancoval a chtěl být označován jen jako přispěvatel knihy.

Téma ekologie

Čtěte také

Papež František se v exhortaci k Amazonii zaměřil zejména na ekonomické a ekologické otázky. Ty jsou ostatně také velkou rozbuškou nejen v tomto regionu. Vyzval k omezení těžařských projektů v amazonském pralese, které nyní naopak vehementně podporuje brazilský prezident Bolsonaro.

V hodnocení ze strany představitelů amerického episkopátu se kladl důraz na to, aby Západ přehodnotil svoje konzumní zvyky a přemýšlel více o tom, jaký dopad mají na životní prostředí. Papež dal znovu najevo, že starost o přírodu není jen tématem tzv. „nové levice“, ale i bytostně konzervativní agendou.

Jaroslav Šebek

Nedostatek duchovních v oblasti má podle papeže řešit výchova v kněžských seminářích, více zaměřená na misijní ráz jejich činnosti. Mnozí pozorovatelé vatikánského dění ale nevylučují, že se téma omezení striktního pojetí římskokatolického celibátu vrátí v nedlouhé době znovu na pořad jednání. Třeba v souvislosti s Německem, kde o této otázce začíná velká debata.

Autor působí v Historickém ústavu AV ČR

autor: Jaroslav Šebek
Spustit audio

Související