Jan Vávra: Ubavit se k smrti?

17. říjen 2021

Miloš Zeman je známý tím, že rád provokuje a ve svých vystoupeních překvapuje často kontroverzní kreativitou. Dnes, kdy je upoután na lůžko na jednotce intenzivní péče a jeho schopnost překvapovat je tedy omezena, dospěli jeho nejbližší spolupracovníci zřejmě k názoru, že je třeba v jeho odkazu pokračovat, a chopili se iniciativy sami.

Bohužel se ukázalo, že jejich tvůrčí schopnosti ani zdaleka nedosahují kreativních dovedností jejich nadřízeného. Mluvčí prezidenta Ovčáček se podle všeho pokusil navázat na tradici mystifikací v duchu Jaroslava Haška.

Čtěte také

Zatímco ale Haškovy mystifikace měly vtip, mluvčí prezidenta ve snaze dokumentovat, jak dobře na tom pan prezident je, se nás pokusil obloudit meruňkovými buchtami a vinnou klobásou s bramborovou kaší, které měly být podávány prezidentovi na jednotce intenzivní péče.

Mluvčí sice nikoho moc nepobavil ani nešokoval, zato vyvolal na sociálních sítích úvahy o nových druzích nitrožilní výživy obsahující vinné klobásy. O nepovedeném vtipu svědčí i znechucení, které vyjádřila řada lékařů oslovených různými médii i sama nemocnice, kde je prezident hospitalizován.

Nebezpečné vody a úřední dokument

V situaci – podle všech indicií – vážného onemocnění hlavy státu je taková rádoby provokující mystifikace skutečně raritou a naší prezidentské kanceláři bezesporu patří v tomto směru prvenství. Ani sovětští komunisté, kteří – podobně jako prezidentská kancelář – tajili jakékoli podrobnosti o zdravotním stavu svým nemocných generálních tajemníků, nikdy nepostupovali s takovou kreativitou.

Čtěte také

Sociologové a filozofové tedy teď mohou přemýšlet o tom, jestli švejkování patří neodmyslitelně k naší národní povaze, které se musíme držet, i kdyby čert na koze jezdil, nebo jestli v dnešním světě, ovládaném zákony zábavního průmyslu, už nelze být vážný a my se skutečně musíme ubavit k smrti, jak zní titul známé knihy amerického mediálního teoretika Neila Postmana.

Hradní mluvčí ovšem nezůstal ve svých aktivitách osamocen. Na jeho mystifikaci plynule navázal umně zrežírovanou scénkou hradní kancléř Mynář, který do druhé hlavní role obsadil samotného předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Ten se předloženého partu chopil spontánně a s rozverností u ústavního činitele neobvyklou jej ochotně rozehrál.

Je opravdu škoda, že toto kreativní úsilí šéfa prezidentské kanceláře nenašlo pochopení u vedení Ústřední vojenské nemocnice a v následujících dnech se zřejmě budeme muset bez podobných osvěžujících skečů obejít. Předseda Poslanecké sněmovny spolu s hradním kancléřem se ovšem pustili do nebezpečných vod, když ve své scénce použili jako klíčovou rekvizitu úřední dokument s údajným podpisem prezidenta republiky. Tím se teď na podnět občanů bude zabývat protimafiánská policie, čímž už legrace trochu končí.  

Jan Vávra

Není jasné, kam až prezidentovi muži hodlají ve své snaze zamlžovat realitu zajít. Bude hodně záležet na ostatních ústavních činitelích, ale i na veřejnosti, kolik švejkování si ze strany prezidentské kanceláře ještě necháme líbit. Chování hradních papalášů v každém případě demonstruje okázalé opovržení nejen demokratickými instituty, ale i všemi poddaným tam dole v podhradí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.