Jan Vávra: Prohra vědy?

23. leden 2022

Současná vláda se ve své strategii zvládnout covidovou pandemii opět vydává opačným směrem než vlády sousedních zemí.

Rakousko, kde je očkováno 83 procent obyvatel, zavádí plošné povinné očkování všech. Německo nedávno schválilo povinnost nechat se očkovat pro zdravotníky, záchranáře a pečovatele a i zde se mluví o povinném očkování.

Čtěte také

Naše vláda ovšem „nechce prohlubovat příkopy ve společnosti“, jak vysvětlil premiér Fiala, a proto zrušila povinné očkování lidí nad 60 let a některých profesních skupin, jako jsou policisté, hasiči, vojáci nebo zdravotníci, které plánovala Babišova vláda. Podle ministra zdravotnictví Válka bylo povinné očkování od počátku nesmysl. Jak premiér, tak ministr ovšem pořád tvrdí, že očkování je nejlepší cesta, jak se vyhnout těžkému průběhu covidu. Čísla to podle nich dokládají naprosto jasně. Dodejme, že čísla také dokládají, že nákaza sílí a počty potvrzených případů jsou tento týden nejvyšší za celou dobu trvání pandemie.

Očkování ne, omezování ano

Čtěte také

Strategie vlády může vypadat jako chvályhodný pokus spoléhat na rozum občanů a dát jim možnost se rozhodnout, co je pro ně nejlepší. Bohužel počet naočkovaných o příliš velkém úspěchu tohoto liberálního přístupu nesvědčí. Ovšem vůbec s ním nejde dohromady současné schválení novely pandemického zákona, která má naopak dát ministru zdravotnictví pravomoci omezovat svobodný život občanů – to nyní dovoluje pouze nouzový stav. Původní mantinely možných omezení podnikání, sportování, provozu školských a zdravotnických zařízení, která dříve stanovil soud, novela výrazně překračuje. Pokud jde o očkování, vláda tedy nechává volnost, pokud jde o každodenní život, chystá možnost tvrdých omezení.

Vzhledem k tomu, že je vláda na samém počátku svého mandátu, mohli bychom vyloučit, že se obává zavést nepopulární opatření. Nabízí se tedy otázka, jestli důvody zrušit povinné očkování vybraných skupin nejsou spíše ideologické než racionální. Ortodoxní pravice je obecně proti povinnému očkování – to ostatně nejlépe dokládá situace ve Spojených státech.

Konec pandemie

Součástí konzervativní ideologie je přesvědčení, že žádná vláda nemá oprávnění vnucovat lidem dobro proti jejich vůli. To může být v řadě případů oprávněné. Nakonec mnozí z nás si pamatují, jak nás minulý režim nutil podřídit se nejlepšímu a nejspravedlivějšímu společenskému řádu, který údajně vznikl na základě vědeckého světového názoru, i když jsme o to nestáli. Ale současný premiér i ministr zdravotnictví jsou vědci s titulem profesorů a oba snad vědí, jaký význam očkování proti covidu má.

Jan Vávra

Jsme v mimořádné situaci celosvětové pandemie, která již dlouho omezuje život všech, a očkování by s ní mohlo skoncovat. Proto ho také ostatní státy zavádějí. Prohlubovat příkopy není správné, ale příkopy způsobené očkováním jsou poněkud jednostranné. Neočkovaní neohrožují jen sebe – to by byla nakonec jejich věc –, ale šíří nákazu dál a ohrožují tím ostatní. Svoboda jednotlivce je tady v konfliktu se zdravím a životy zbytku společnosti. I za ni nese vláda odpovědnost a měla by zohlednit její práva. Ačkoli se profesor Fiala a profesor Válek tváří, že spoléhají na rozum občanů, ve skutečnosti zřejmě lidskému rozumu moc nedůvěřují. Pokud by vědeckému poznání skutečně věřili, určitě by našli odvahu povinné očkování – aspoň u vybraných skupin – zavést také.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Související