Jan Vávra: Příležitost pro populisty

1. leden 2023

Návrh na jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí přichází navzdory tomu, že ze soudních příkazů k prohlídce Hladíkovy kanceláře vyšlo najevo, že policisté podezřívají lidoveckého nominanta na ministra z ovlivňování privatizací brněnského majetku. Od vlády, která nastoupila po éře trestně stíhaného premiéra a slibovala, že bude vše dělat jinak, je to dost nepochopitelný krok.

Podle listopadového průzkumu agentury Median Hladíka nechce za ministra 64 procent lidí. Pouze 26 procent respondentů se domnívá, že by funkci vykonávat mohl. To, že premiér podlehl tlaku lidovců, tedy zejména jejich předsedy Jurečky, který na jmenování Hladíka trval, může poškodit reputaci jeho i celé vlády.

Čtěte také

Přitom z hlediska tolik potřebné změny politické kultury nezačali představitelé vládní koalice špatně. Když policie zatkla náměstka pražského primátora za STAN Petra Hlubučka, reagovali politici odpovídajícím způsobem. Pak ovšem zvítězily zaběhlé mechanismy stranické politiky a Gazdík, který kvůli kauze Dozimetr nejdříve rezignoval, se na ministerstvo školství vrátil jako poradce.

Předseda STANu a ministr vnitra Rakušan se také nepochopitelně snažil prosadit na místo šéfa civilní rozvědky člověka obchodujícího s trestně stíhanými podnikateli z kauzy Dozimetr.

Napínavý politický thriller

Netrvalo dlouho a policie podnikla razii i v Brně, kde kromě jiného vyslýchala Petra Hladíka, který byl do října náměstkem brněnské primátorky. Policie Hladíkovi zabavila telefon a zapečetila kancelář. Poté se ale objevil jako nominant KDU na náhle uvolněný post ministra životního prostředí a přes všechny pochybnosti jím zůstal.

Čtěte také

Po mediálně známé kauze Stoka jde již o druhou korupční kauzu v Brně, do které jsou zapleteni především místní politici ODS a ANO. Dění na brněnské radnici by ostatně dalo dost materiálu na napínavý politický thriller.

Ještě před jmenováním vlády zveřejnila média, že policie prověřuje kandidáta ODS na ministra spravedlnosti Pavla Blažka ohledně jeho podílu na manipulacích s městskými byty v Brně. Ministr Blažek na oplátku po svém jmenování podrobil Nejvyšší státní zastupitelství v Olomouci, které kauzy s byty v Brně dozoruje, značnému tlaku.

Čtěte také

Nedávno vyšlo najevo, že brněnská primátorka za ODS Vaňková koupila od osob spojených s vyšetřováním manipulací s brněnskými byty za velmi nestandardní cenu stavební pozemek. A vše bylo korunováno širokou brněnskou koalicí, která snad měla brněnským politikům připomenout, že všichni jsou na jedné lodi.

Je snad již zbytečné opakovat, že korupce představuje jedno z nejcitlivějších ohrožení liberální demokracie. Pokaždé když byla zastupitelská demokracie v krizi, argumentovali její nepřátelé zkorumpovaností politiků. V zemích s nejmenší mírou korupce je politický systém vždy stabilnější a lidé institucím více věří. A důvěra – i v politický systém – se rychle ztrácí, ale obtížně buduje.

Jan Vávra

Hladíkovo jmenování ovšem ukazuje, že tradiční strany jsou buď nepoučitelné, nebo že fungují spíše jako Bratrstvo kočičí pracky. To není nejlepší zpráva v době, kdy liberální demokracie opět bojuje s nejrůznějšími populisty o svoji důvěryhodnost.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

 

autor: Jan Vávra
Spustit audio