Jan Vávra: Pomohou vládě mimořádné schůze, nebo deagrofertizace?

24. březen 2024

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny byla původně svolána jako reakce na uniklý e-mail Andreje Babiše, ve kterém po svých lidech chtěl, aby mu sehnali kompromitující materiály na ministra zahraničí. Tatáž schůze ovšem skončila usnesením, že největší bezpečnostní hrozbou pro Česko je nynější teroristický ruský režim.

O průběh jednání sněmovny, jehož zadání vůbec nesouviselo s jeho výsledkem, většina poslanců nejevila zájem. Vládní politici, kteří schůzi svolali, si buď neujasnili, co vlastně chtějí, nebo se zhlédli v politice, která spoléhá jen na marketinková představení.

Čtěte také

Politický styl, ve kterém vůbec nejde o to, co děláte, nebo jestli vůbec něco děláte, ale jak přesvědčivě umíte vytvářet dojem, co všechno dokážete, praktikuje úspěšně již delší dobu Andrej Babiš. Je lidsky pochopitelné, že se vládní politici cítí frustrováni, problém je v tom, že tento styl politiky ovládá Andrej Babiš mnohem lépe.

Není tedy jasné, proč se ho vláda pokouší porazit na jeho hřišti. Průzkumy veřejného mínění z poslední doby mohly vládě napovědět, co od ní její bývalí voliči očekávají a co by tedy mohla – pokud by chtěla – udělat. Ale vláda se drží dřívějšího slibu ministra financí, že do příštích voleb už nebude dělat skoro nic.

Pokud ovšem členy vlády skutečně rozhořčila snaha Andreje Babiše shánět na ně kompromitující materiály, je nutné připomenout, že měli dost času, aby mu tyto choutky minimálně zkomplikovali.

Čtěte také

Je jasné, že vláda nemohla zrušit bezpečnostní divizi Agrofertu, která je plná bývalých elitních policistů v čele s někdejším náměstkem protikorupční policie. Stejně tak je evidentní, že si ji Andrej Babiš nepořídil proto, aby elitní kriminalisté zjišťovali, zda si zaměstnankyně Vodňanské drůbeže nestrkají kuřecí řízky do kalhotek.

Andreji Babišovi ale vedle této divize pomáhá rozsáhlá síť věrných spolupracovníků, kteří pracují ve státní správě, v médiích nebo byznysu a kteří mu opatřují zajímavé informace. V době, kdy byl u moci, si na řadu důležitých míst v různých státních organizacích dosadil své lidi. Tito státní zaměstnanci mu teď informace, které ho zajímají, zajistí na mnohem vyšší úrovni než bývalí policisté z jeho bezpečnostní divize.

Zásadní zákonitosti mocenského boje

Více než spektakulární svolávání mimořádných schůzí by tedy vládě pomohla důsledně provedená deagrofertizace státní správy, kterou slibovala a na kterou rezignovala. To se jí teď vrací, když třeba bojuje s vysokými cenami potravin a ÚOHS, v jehož čele stojí Babišům nominant, šetří úplné prkotiny.

Jan Vávra

Ještě nepochopitelnější je, že vláda úředníky dosazené Babišem dokonce povyšuje. To je příklad Radima Dragouna, z něhož Babiš udělal šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů a jehož tato vláda dosadila do čela Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Není to tak dávno, co vládní politici tvrdili, že jejich hlavním cílem bylo odstavit od moci duo Babiš–Zeman. Teď vypadají, jako by jim unikly základní zákonitosti mocenského boje. Pokud platí Andreji Babišovi ze státního rozpočtu početnou základnu jeho spolupracovníků, s jejichž pomocí shání miliardář informace a sype vládě písek do soukolí, nemohou se divit, že je Andrej Babiš k opětovnému uchopení moci ve státě blíž a blíž.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio