Jan Vávra: Komu budou lidé po vládní krizi věřit?

29. listopad 2018
Lidé na Staroměstském náměstí v Praze skandovali „demisi“, „chceme slušnou vládu“ či „seniora na Krym“. Předseda pořádajícího spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář o demonstraci řekl, že bude krátká a úderná

Exkluzivní průzkum veřejného mínění uskutečněný agenturou Median pro Český rozhlas v zásadě potvrdil dlouhodobější trend.

Tím je pokračující polarizace české společnosti. Na jedné straně stojí příznivci prezidenta, premiéra Babiše a voliči KSČM, ČSSD, na druhé straně voliči opozice.

Josef Mlejnek jr.: Kostěj Babiš Nesmrtelný?

Andrej Babiš

Andrej Babiš se mnohým musí jevit jako postava z ruských pohádek jménem Kostěj Nesmrtelný. „Moje smrt je daleko,“ říká v jedné z nich Kostěj.

Podle toho se diferencuje i pohled na fungování různých institucí. Zatímco příznivci prezidenta a premiéra hodnotí víceméně pozitivně práci policie a negativně roli médií, u příznivců opozice je to obráceně.

Na rozruchu, který vznikl po odvysílání reportáže o údajném únosu premiérova syna na Rusy anektovaný Krym a podezření o možném maření vyšetřování kauzy Čapího hnízda ale v zásadě nikdo nevydělal. Svým způsobem ztratili na svém obraze všichni, kdo ale jednoznačně prodělal, je sociální demokracie se svým nejasným postojem.

Ostrá polarizace společnosti je celkem pochopitelná. Miloš Zeman se nechová jako státník, ale jako politik neustále aktivizující své voliče a rovněž Andrej Babiš vede permanentní kampaň.

Nespravedlivost západní liberální demokracie

Jan Vávra: Proč Andrej Babiš stále přežívá?

Premiér Andrej Babiš při projevu před poslanci

Ze všech komentářů, otázek kladených novináři i vyjádření politiků lze vyčíst údiv nad tím, kolik má Andrej Babiš politických životů a jak se dokáže vykroutit ze všech svých skandálů.

A protože podstatou politického zápasu je dělení společnosti na my a oni, na stoupence a nepřátele, bude tato polarizace dále pokračovat. Velkou zásluhu na tom má samozřejmě obhroublá a primitivně útočná rétorika pana prezidenta, stejně jako emocemi nabitá Babišova obrana v kauze Čapího hnízda.

Vzhledem k tomu, že vyšetřování Čapího hnízda bude – alespoň v nějaké podobě – pokračovat, lze očekávat další porci dojemných a na city voličů zaměřených historek, které k projasnění kauzy rozhodně nepřispějí, naopak ji ještě zamlží.

Trestně stíhaný premiér zatím v očích svých následovníků relativně obstál. Nálady veřejnosti jsou ale nevypočitatelné a jak víme z jiných podobných historek, prohřešky politiků se dlouhou dobou sčítají, až se najednou ucho utrhne.

Jiří Leschtina: Krymská epizoda jen zatemňuje podstatu premiérova problému

Andrej Babiš mladší pobýval v roce 2017 na Krymu

Nesporným přínosem aféry kolem Andreje Babiše mladšího je to, že polila případ Čapího hnízda živou vodou.

Andrej Babiš tedy může být jednoho dne nemile překvapen, že desítky milionů, které vynakládá na vytváření pozitivního obrazu v očích veřejnosti, najednou přestávají fungovat.

To charakter prezidentovy popularity se zdá mít pevnější základy, protože jeho příznivci jsou většinou nespokojeni se současným fungováním liberální demokracie a zároveň jsou frustrovaní srovnáváním své ekonomické situace s ostatními.

Obojí se hned tak nezmění. Připočteme-li k tomu tradiční českou úctu k úřadu prezidenta, který nám nahrazuje panovníka, bude si Miloš Zeman okruh svých obdivovatelů nadále udržovat.

Jan Vávra

Vzhledem k tomu, že v čele vlády bude nadále stát trestně stíhaný premiér, bude se obecně důvěra v demokratické instituce a mechanismy dále oslabovat. Problém ovšem je, že většina populace chce někomu věřit a svého apoštola hlásajícího nespravedlivost západní liberální demokracie bude dále hledat. Zda z toho budou těžit současní nebo až noví a dosud neznámí populisté, je ovšem otázkou.

autor: Jan Vávra
Spustit audio