Jan Vávra: Koho volí exekuce?

31. květen 2018

Politici tradičních stran pořád nedokáží pochopit, proč lidé volí populistické spasitele jako je Babiš, Okamura nebo prezident Zeman.

Většinou to vysvětlují tak, že tito demagogové ovládli média, zneužívají přirozené nespokojenosti lidí a zveličují problémy, které jsou přirozenou součástí fungování liberální demokracie.

Proč je tolik exekucí? Protože vlivové skupiny zprivatizovaly spravedlnost, říká Hůle

Exekuce

Základní kapitál aspoň 20 milionů korun a prokázání odborných znalostí. To jsou základní podmínky pro udělení nové licence od ČNB pro ty, kteří chtějí v Česku dál poskytovat spotřebitelské úvěry. Zafungovalo to na predátory? Kdo může za obrovské množství exekucí v Česku?

Co když jde ale o hlubší krizi? Co když liberální demokracie skutečně ztratila v éře globalizace obsah a stala se prázdnou skořápkou? Česká republika může na podporu této teorie uvést jeden specificky český příspěvek, na kterém lze nepochopení tradičních stran – ať již pravicových či levicových – demonstrovat vskutku ukázkově.

Jde o počet lidí postižených exekucí, který je podle odborníků zřejmě nejvyšší v Evropě, mimo jiné proto, že nikde jinde nejsou pravidla oddlužení tak přísná. Tyto nespokojence bez jakékoli životní perspektivy vyrobila pravice, která pořád věří, že každý je odpovědný za svůj osud a že třeba především deregulovat.

Vzkaz politikům

Kam vede svobodný trh bez přívlastků, vidíme na exekutorech, kteří se vymkli kontrole a pohánění vidinou zisku, zbídačili řadu lidí. Pravda je, že vznik soukromých exekutorů byl v 90. letech veden ušlechtilou myšlenkou posílit vymahatelnost práva, protože tehdy nebylo prakticky možné vymáhat dluhy. Ale jak to bývá, přešli jsme z jednoho extrému do druhého.

Systém exekucí se zvrhl v džungli. Exekutora by měl přidělovat soud, navrhuje Ondráčka

03310349.jpeg

Česká republika se stává zemí v exekuci. Na zdejší desetimilionovou populaci totiž připadá 4,5 milionu exekučních řízení, které se dotýkají až dvou milionů lidí. Protikorupční organizace Transparency International ve spolupráci se společností Člověk v tísni, která se lidem v dluhové pasti snaží dlouhodobě pomáhat, nyní přicházejí s ráznou kritikou. Systém exekucí podle nich nefunguje a nahrává korupci.

Levicové strany – ani když už se ukázalo, o jak závažný společenský problém jde – nic zásadního na systému exekucí nezměnily a těmto lidem nepomohly. Můžeme sice s pravicovými ideology dál tvrdit, že lidé si za svoje beznadějné postavení mohou sami, ale problém je, že tito zklamaní lidé, kteří nerozumí zákonům a pravidlům, které je uvrhly do bezvýchodné situace, jsou také voliči. A volí pochopitelně z protestu.

Jak ukazují zkušenosti z jiných zemí, tito lidé neznají program populistů, ale svojí volbou posílají vzkaz politikům, o nichž se domnívají, že zavinili jejich situaci. Nemají co ztratit, a tak zbytku republiky navolí Okamuru, Babiše nebo Zemana. Tohle politici tradičních stran – zdá se – absolutně nechápou a pořád lamentují nad nevděčným národem, který se má nejlépe ve své historii a přitom se k nim obrátil zády.

Jan Vávra

Pokud tradiční strany nechtějí definitivně pohřbít ideu liberální demokracie, měly by rychle revidovat své ideologické postuláty a reagovat na novou situaci. Je samozřejmě možné, že zklamání a protest těchto ztracených lidí bez jakékoli naděje se časem promění v nějaký pozitivní program.

Spíše je ale pravděpodobnější, že jejich hlasy v blízké budoucnosti získá ještě větší a nebezpečnější populista typu Orbána nebo Putina. Tradiční strany tedy nebojují jen o své přežití. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by si to uvědomovaly.

autor: Jan Vávra
Spustit audio