Jan Vávra: Kloktat, nebo nekloktat, to je, oč tu běží…

8. srpen 2021

Na současné odmítání očkování proti covidu se dá pohlížet jako na novodobou verzi boje rozumu s tmářstvím a pověrami, i když odpor vůči očkování má dlouho tradici.

Zřejmě nejstarší český popis popíračů očkování pochází z roku 1801. Mezi odpírači jsou lidé, kteří odmítají jakékoli očkování ze zásady, ale i takoví, kteří argumentují tím, že vakcíny proti covidu vznikly narychlo, a proto nejsou kvalitní.

Čtěte také

Přitom výrobci vakcín i kontrolní úřady pochybnosti o nedostatečném testování opakovaně vyvracejí. Proces vývoje nové vakcíny může opravdu trvat několik let, v případě vakcín proti covidu vědci ale navazovali na již vyrobené vakcíny proti chorobám zvířat způsobeným koronaviry. Navíc velký počet nakažených umožnil dostatečné množství účastníků klinického hodnocení.

Debata s odpírači

Politici, kteří potřebují problém s covidem rychle vyřešit, hledají nejrůznější cesty, jak odpor odpíračů zlomit. Andrej Babiš slibuje po očkování dva dny volna, i když ne pro všechny. Francouzský prezident Emmanuel Macron zase čelí dezinformacím o vakcínách apelem na rozum, když vyzývá uživatele sociálních sítích, aby mu kladli otázky, na které bude odpovídat. Odpírači mají ovšem vlastní rozum a nepřesvědčí je ani smutné a dojemné příběhy jiných odpíračů, kteří na covid zemřeli, ale ještě předtím na smrtelné posteli prozřeli a litovali, že se nenechali očkovat.

Čtěte také

Česká republika nedávno přispěla do debaty o očkování proti covidu příběhem zatím nejslavnějšího českého odpírače, který je paradoxně sám lékařem. Vlastimil Voráček, který se jako ortoped stará o ženskou tenisovou reprezentaci, byl – aspoň podle ředitelky pražské hygieny Zdeňky Jágrové – identifikován jako pacient 0 v letadle, které vezlo na olympiádu české sportovce i funkcionáře.

Čtyři z olympioniků, z nichž někteří seděli v letadle blízko Voráčka, se nakazili a museli do izolace, a tím pádem pro ně olympiáda skončila. Doktor Voráček přitom mohl být jako lékař již dávno plně očkován. Z jeho veřejných prohlášení ale vyplývá, že se proti covidu očkovat nenechá.

„Mám pozitivní přístup k očkování, leda že proběhlo řádně testovacím procesem – u vakcín je to asi 10 let,“ uvedl. Doktor Voráček, ačkoli je profesí ortoped, ovšem poskytuje veřejnosti i originální rady, jak čelit covidu-19.

Babské rady

Na jistém internetovém portálu například doporučuje jako ochranu před koronavirem kloktání ústní vody. „Sám ústní vodu používám v době pandemie koronaviru několikrát denně a doporučuji to svým pacientům,“ řekl Vlastimil Voráček.

Je tedy otázkou, jestli si pan doktor před legendárním letem do Tokia zapomněl vykloktat, nebo mají pravdu vědci z univerzity v Cardiffu, kteří loni na podzim vliv ústní vody na korovirus testovali v laboratorních podmínkách a podle BBC uvedli, že výzkum sice naznačuje, že by ústní voda mohla zabíjet virus ve slinách, nicméně není důkaz o tom, že by mohla být užívána jako lék na koronavirus, a to i vzhledem k tomu, že nedosáhne do respiračního traktu či plic.

Jan Vávra

Lpění na nejrůznějších pověrách – nebo jak se dnes říká, na dezinformacích – tedy nesouvisí s inteligencí ani se vzděláním. Nakonec k očkování byl v minulosti třeba krajně skeptický i německý filozof Immanuel Kant. Ve své Metafyzice mravů mínil, že každý, kdo se nechá očkovat, se „vystavuje nebezpečí smrti“. Můžeme tedy jen doufat, že pan doktor přistupuje ke kloubům, vazům a šlachám našich tenistek poněkud racionálněji než ke covidu-19. Jinak bychom o ně museli mít vážně starost.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Související