Jan Vávra: Je nezávislost největším problémem justice?

21. květen 2019
Marie Benešová

Zatímco občanská společnost povstala a demonstruje za nezávislost justice a odvolání Marie Benešové, nová ministryně spravedlnosti se zaobírá úvahami, zda má být soustava soudů a státních zastupitelství tří nebo čtyřstupňová.

Je to ale opravdu největší problém české justice?

Karel Hvížďala: Marie Benešová, reziduum staré občiny

Marie Benešová leden 2014

Celkem bez povšimnutí médií i odborné veřejnosti zůstala asi nejzávažnější replika Marie Benešové, která má být jmenována 30. dubna 2019 ministryní spravedlnosti.

Nezávislost justice je samozřejmě klíčovým předpokladem jejího fungování jako základní instituce demokratického státu. V tom mají demonstrující pravdu. Problémy naší justice jsou ale hlubší a nespočívají jen v nezávislosti.

Marie Benešová, která se diví, proč už není hrdinkou, kterou podle svých slov dříve byla, by to měla vědět. Tedy za předpokladu, že chce být skutečně ministryní spravedlnosti a nikoli ministryní práva a paragrafů.

Jeden závažný problém naší justice opět odhalil nedávný výrok pražského městského soudu, který osvobodil Ivo Rittiga a dalších 16 obžalovaných v případu známém jako „kauza předražených pražských jízdenek“. Důvod byl v tom, že soudce Petr Hovorka nepřipustil jako důkaz jeden odposlech, který byl pořízen v rámci jiného vyšetřování.

Frustrace z neexistující spravedlnosti

Jan Januš: Benešová chce rušit vrchní soudy, musí ale ještě vybrat jejich nové šéfy

Marie Benešová na zasedání vlády

Marie Benešová se do křesla ministryně spravedlnosti posadila teprve před týdnem a za sedm dní vzbudila tolik pozornosti, kolik se jejímu předchůdci Janu Kněžínkovi nepodařilo získat ani za deset měsíců v úřadu.

Odposlech měl dokazovat, že Rittig a další obžalovaní věděli, že si budou přeposílat peníze pocházející ze zločinu. Když vyloučil tento důkaz, soudce Hovorka konstatoval, že obžalovaní provedli jen obchodní transakce a jsou nevinni. S použitím zmíněného odposlechu jako důkazu by s největší pravděpodobností byli usvědčeni z trestné činnosti.

Občan bez právnického vzdělání, který naivně věří, že smyslem soudního jednání je nalezení spravedlnosti, nad takovým postupem samozřejmě kroutí hlavou. Každé soudní rozhodnutí ve prospěch bohatých šíbrů, kteří mají navíc konexe s politickými elitami, vzbuzuje nejrůznější podezření.

Ale spíše než nekalé postupy tento případ obnažuje rozpolcenost naší justice, pokud jde o hodnocení odposlechů. Podobný verdikt v kauze Davida Ratha už v minulosti vyvolal pobouření, než ho později zrušil Nejvyšší soud.

Lukáš Jelínek: Benešová zaskočila i Babiše

Demonstrace na pražském Staroměstském náměstí proti premiérovi a nové ministryni spravedlnosti

Andrej Babiš v ulicích mezi demonstranty proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti chyběl. Přesto jí však v uplynulých dnech zasadil nejtvrdší rány.

Rozdílný postoj k odposlechům je ale jen dalším ukázkou nepředvídatelného a zcela protichůdného rozhodování různých soudů. Vzpomeňme na případ údajného pokusu o vraždu kadeřnice a osvobození obžalovaného Lukáše Nečesaného po šesti letech. Předseda senátu tehdy uvedl, že jeho rozhodnutí je špatné, ale že neměl z procesních důvodů lepší možnost.

Důvod nepředvídatelných a protichůdných rozhodnutí soudů je všeobecně známý: soudci nehledají spravedlnost, ale vykládají právo – v tom lepším případě.

Je jasné, že praxe, kdy se rozhoduje podle různé interpretace nejrůznějších paragrafů, vyhovuje těm, kteří si mohou dovolit zaplatit drahé advokáty. Takoví šíbři mají své vazby na politiky, takže ti pak nemusí mít důvod toto pojetí justice měnit. Pokud ale takový pohled na úlohu justice vyhraje, důvěra ve spravedlnost bude nadále klesat.

Jan Vávra

Když někteří ministři nechápou, co lidi žene do ulic, mohli by se zamyslet nad tím, jaké důsledky na celé společenské klima může mít frustrace z neexistující spravedlnosti.

Když bude pokračovat eroze společenského konsenzu, důvěra v celý systém se bude dál hroutit. A to bude voda na mlýn všem populistům, kteří nabízejí občanům nastolení pořádku a vládu tvrdé ruky. Ani premiér Babiš by si tedy s nedůvěrou v justici neměl zahrávat.

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.