Jan Januš: Benešová chce rušit vrchní soudy, musí ale ještě vybrat jejich nové šéfy

7. květen 2019

Marie Benešová se do křesla ministryně spravedlnosti posadila teprve před týdnem a za sedm dní vzbudila tolik pozornosti, kolik se jejímu předchůdci Janu Kněžínkovi nepodařilo získat ani za deset měsíců v úřadu.

Demonstranty zaplněné Staroměstské náměstí mluví za vše.

Jan Januš: Babiše soud očistí, Benešová v tom nehraje roli

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Marie Benešová má za sebou první dny v pozici ministryně spravedlnosti.

Benešová, která si s sebou nese auru čističky, jež se má zákulisně vypořádat s kauzou Čapího hnízda a zastavit trestní stíhání premiéra Andreje Babiše, totiž okamžitě zaujala názorem, že v České republice nepotřebujeme vrchní soudy a vrchní státní zastupitelství. Část veřejnosti je tím zděšena a bez ohledu na skutečný stav věci si myslí, že to teď ministryně říká právě kvůli Babišovi.

Benešová se ale dostává do poměrně paradoxní situace. Vrchní soudy chce sice zrušit, zároveň ale musí vybrat jejich nové předsedy. Připomeňme, že vrchní soudy jsou v České republice dva – jeden v Praze a druhý v Olomouci. Šéfové obou se během pár měsíců vymění, a to vzhledem ke konci mandátů jejich současných předsedů.

První na řadě je ten olomoucký. Zájemci o jeho vedení se mohli hlásit na ministerstvu spravedlnosti do minulého pátku. Kdo všechno přihlášku podal, není jasné. Resort totiž nechce tuto informaci zveřejnit.

Tip pro Marii Benešovou

Jiří Leschtina: Šéfa žalobců Zemana může ministryně Benešová podříznout i v rukavičkách

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Odváží se nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová spolu s vládou odvolat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana?

Jisté však je, že mezi adepty na šéfovské místo není člověk, který by mohl celou justiční situaci uklidnit. Tedy Josef Baxa, dlouholetý předseda Nejvyššího správního soudu, který v Brně už přes půl roku působí prakticky na řadovém místě šéfa jednoho ze senátů. Muž, jemuž právě ta část veřejnosti, která má takový strach z Benešové, podle všeho věří. 

Začátkem roku se totiž Baxa postavil těm největším prominentům, když společně s ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem promluvil o údajných snahách prezidenta Miloše Zemana a jeho okolí mluvit se soudci o jejich rozhodování.

Rozbor této kauzy nechme nyní stranou, další angažmá Baxy ve vrcholové justiční funkci by ale mohlo dokázat, že soudnictví funguje v České republice pořád stejně. Tedy tak, jak má. 

Karel Hvížďala: Marie Benešová, reziduum staré občiny

Marie Benešová leden 2014

Celkem bez povšimnutí médií i odborné veřejnosti zůstala asi nejzávažnější replika Marie Benešové, která má být jmenována 30. dubna 2019 ministryní spravedlnosti.

Jak ale uvedl Baxa pro INFO.CZ, o místo šéfa ani jednoho z vrchního soudů nemá zájem a do výběrové řízení se tak nepřihlásil a ani nepřihlásí. Což je mrzuté nejen kvůli další reputaci justice, ale rovněž kvůli tomu, že Česká republika bude dál mrhat potenciálem schopného justičního manažera, o němž se dříve mluvilo jako o pravděpodobném šéfovi Ústavního soudu či jako o novém nejvyšším státním zástupci.

Není vhodné, aby soudce Baxova kalibru trávil vrchol kariéry v relativně řadové pozici. V České republice je to ale širší problém. Stejně jako nevíme, co bychom měli dělat s bývalými a úspěšnými předsedy soudů, netušíme ani to, jak bychom měli správně jednat s končícími ústavními soudci.

Ti se tak, mnohdy za zcela neodpovídajících podmínek, po deseti letech vracejí třeba i do advokacie nebo na nižší soudy. O tom, že by mohli působit jako strážci české ústavnosti dál, jen v jiných funkcích, se mluví dlouho. Pořád se ale ještě nic nedomluvilo.

Tak to teď vezměme jako tip pro Marii Benešovou. Může do života uvést nejen institut emeritního soudce, ale třeba i emeritního předsedy soudu. Mohlo by jít o jednu z mála věcí, které nemají šanci otočit se proti ní.

Autor je zástupce šéfredaktora INFO.CZ

autor: Jan Januš
Spustit audio