Jan Vávra: Dohody a zákony

30. leden 2021

V době, kdy byl dnes již bývalý liberecký policejní ředitel Vladislav Husák náměstkem policejního prezidenta, šel – prý úplně náhodou – kolem Obecního domu.

Tam se zrovna veselil primátor Pavel Bém se svým dvojčetem Romanem Janouškem a dalšími politiky a podnikateli. „Stavil jsem se na colu,“ hájil se bezelstně Husák, když jeho účast na tomto setkání vyšla najevo. Tehdy ho policejní prezident Lessy podržel.

Čtěte také

Nedávno šel pan Husák do teplického hotelu politického podnikatele Bendy na schůzku s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou. Jako opět čistě náhodou se zrovna v době jejich údajně dlouhodobě plánované schůzky konala v hotelu oslava narozenin podnikatele Bendy, která porušila hned několik vládních nařízení. Tentokrát Vladislava Husáka policejní prezident hned odvolal.

Ráznému kroku současného policejního prezidenta se nedá než zatleskat. Přesto se vnucuje otázka, jestli by se Jan Švejdar zachoval stejně nekompromisně, i kdyby krajský policejní ředitel neporušil vládní nařízení, na jejichž dodržování měl dohlížet.

Problematická schůzka

Čtěte také

V každé demokratické zemi by totiž byla účast vysokého policejního důstojníka na párty podnikatele nepříliš dobré pověsti nepřijatelná, i kdyby se nekonala v době lockdownu. Okázalá přátelství podnikatelů a politiků s policisty jsou běžná v banánových republikách nebo v legendárním Palermu. Ale v demokratické zemi by krajský policejní ředitel musel vysvětlovat, o čem měl jednat s předsedou státní agentury, která se chystá rozdělit miliardy korun pro sportovní svazy.

Dlouhodobě plánovaná schůzka totiž nebyla jen tak. Vladislav Husák má k některým sportovním svazům přátelské vazby. Když detektivové spustili první protikorupční akci v tuzemském fotbale, známou jako „Ivánku, kamaráde“, požádal ho tehdejší šéf fotbalového svazu Jan Obst o předání všech policejních podkladů. A vzápětí bezelstně oznámil, že „pan Husák potvrdil, že dohoda platí a důkazy dostaneme“. Husák samozřejmě neměl k ničemu takovému oprávnění. Ale o tom, že jeho akce fotbalovému svazu pomohla, svědčí i to, že celé protikorupční tažení ve fotbale nakonec skončilo – přes množství důkazů – jen u několika vybraných osob a klubů. Poněkud eufemisticky se takovému systému vazeb a pomoci říká klientelismus.

Problém demokracie

Člověk Husákova ražení neměl nikdy udělat u policie kariéru, spíše tam nikdy neměl pracovat. Příznačné ale je, že Husáka na místo policejního prezidenta prosadil sociálnědemokratický ministr Bublan a dál ho tam držel i ministr za ODS Ivan Langer. A špatně se mu nevedlo ani za vlády Andreje Babiše a sociálnědemokratického ministra vnitra Hamáčka. Do vysokých míst u policie – a bohužel nejen tam – nejsou totiž vybíráni lidé zásadoví a neúplatní, ale spíše takoví, kteří spolu takzvaně mluví, chápou, co je potřeba, a navzájem si vyhoví. Takoví, kteří ctí dohody víc než zákony. Klientelismus je tak implantován přímo do základů státu.

Jan Vávra

Máme všeobecnou tendenci důvěřovat systému demokratických institucí, zákonům a ústavám, které zabraňují zneužívání moci. Demokracii ale netvoří jen systém, ale především lidé, kteří pravidla a zákony dnes a denně uplatňují. Nakonec na nejnovějších příkladech jak u nás, tak i v největší demokracii světa vidíme, že samy zákony – včetně ústavy – mnoho nezaručují, pokud si někdo usmyslí, že mu byly volby ukradeny nebo že mu institut přímo voleného prezidenta dává větší mandát, než jaký definuje ústava.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.