Jan Vávra: Byla střední Evropa skutečně unesená?

7. květen 2023

Boj proti korupci je tradičně jedno z nejoblíbenějších předvolebních témat. Andrej Babiš dokonce tvrdil, že jeho ANO je protikorupční hnutí, což jen potvrdilo starou známou zkušenost, že politici se rádi zaštitují pravým opakem toho, co ve skutečnosti dělají. Nakonec již komunistický režim zbrojil pod heslem boje za mír.

Politici současné vládní koalice před volbami slibovali změnu, která měla kromě střetu zájmů bývalého premiéra Babiše skoncovat i s privatizací veřejného zájmu. Říkalo se tomu deagrofertizace.

Čtěte také

To, že propojení politiky a byznysu je náš velký problém, potvrzuje nejnovější zpráva renomovaného časopisu The Economist, což není žádný levicový plátek, která vypočítává takzvaný index klientelistického kapitalismu.

Index sleduje, kolika procenty se podílí majetek miliardářů – vázaný na úzké kontakty se státem – na hrubém domácím produktu. Nejvíce miliardářů napojených na stát má Rusko. Ovšem hned za ním je v žebříčku Česká republika, kde se majetek miliardářů, kteří se dokázali „přátelsky přisát“ na stát, podílí na HDP více než 15 procenty. Následují Malajsie, Singapur a Mexiko.

Demokracie v krizi a zkorumpovanost

Čtěte také

Není proto divu, že Evropská komise navrhuje tvrdší a jednotnější postihy za korupční jednání. Trestní sazby za korupci u jednotlivých členů EU nyní kolísají mezi půl rokem a patnácti lety. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové to bude znamenat v řadě států nutnost zvýšit tresty.

Česká republika se na žebříčku Indexu vnímání korupce Transparency International umístila za loňský rok s 56 body ze 100 možných na 41. příčce ze 180 hodnocených zemí. Jedná se meziročně o dvoubodové zlepšení, stále ale zaostáváme o 8 bodů za průměrem Evropské unie.

Experti se shodují, že důvodem, proč se nám korupci nedaří potlačovat, je neochota politiků přijímat rázné a systémové změny. Vláda Petra Fialy bohužel nepředstavuje žádnou výraznou změnu. Jako by se spokojila s tím, že Andrej Babiš už nevládne a nepřipouští si, že by se k moci mohl zase dostat.

Čtěte také

Schválený zákon na ochranu oznamovatelů je oproti evropskému standardu silně vykostěný, vládní sliby o regulaci lobbingu se ukázaly jako plané, koalice neprosadila ani novelu zcela bezzubého zákona o střetu zájmů. Podle zástupců protikorupční nevládní organizace Transparency International nejvíce brání omezování korupce politici ODS, zejména ministr spravedlnosti Pavel Blažek a předseda poslaneckého klubu Marek Benda.

Pokud jsme za poslední desetiletí schválili protikorupční zákony, bylo to díky evropské legislativě. Můžeme si myslet, že v době války na Ukrajině, vysoké inflace a rozvratu veřejných financí není korupce nejdůležitějším problémem, ale neměli bychom zapomínat, že pokaždé, když byla demokracie v krizi, mluvilo se o její zkorumpovanosti. Všichni populisté jsou bojovníky proti korupci. Tolerancí vůči korupci tak podkopáváme důvěryhodnost systému zastupitelské demokracie.

Jan Vávra

Podíváme-li se na žebříček vnímání korupce, najdeme mezi zeměmi EU v první polovině státy západní a severní Evropy, ve druhé – spolu s námi – státy východní a jihovýchodní Evropy. To poněkud relativizuje v poslední době tolik vzývanou Kunderovu tezi o střední Evropě unesené ze západu na východ. Mírou korupce a klientelistického kapitalismu i špatně fungujícím právním státem se střední Evropa řadí na východ. Ale činí tak z vlastního rozhodnutí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio