Jan Macháček: Stažení Američanů z Německa

23. červen 2020

Americký prezident Donald Trump se rozhodl stáhnout třetinu amerických vojáků z Německa. Z hlediska bezpečnosti a obranyschopnosti Evropy tato zpráva přináší velké znejistění.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Trump se k tomu ještě vyjádřil na víkendovém mítinku s voliči v Tusle ve státě Oklahoma, řekl tam k tomu spoustu nesmyslů a z hlavy citovaná čísla o počtu vojsk měl také úplně špatně.

Čtěte také

Kdo má však pro Trumpa určitou míru pochopení, najde si pochopitelně argumenty i tentokrát. Když Trump dává odchod amerických vojáků do souvislosti s tím, že Německo neplní slíbená 2 procenta HDP výdajů na obranu, ani k tomu nesměřuje, tak to Trump konzistentně říká už od své první kampaně v roce 2016. Navíc jsou ona 2 procenta – a neplatí to jen pro Německo – smluvní závazek. A smlouvy a sliby se mají plnit, je to základ naší kultury a civilizace.

A dokonce to s těmi 2 procenty říkali a kritizovali i Trumpovi předchůdci, jen zůstali u toho „říkání.“ Přitom od počátku Trumpova prezidentství se ví, že se s pouhým „říkáním“ tento člověk nespokojí. Cítí-li něčí závislost, realizuje neúprosný tlak. Dalo by se říci, že dělá to, co říkal, že dělat bude. A stejné to bude s realizací ostře zpřísněných sankcí, které USA brzy uvalí na firmy zúčastněné na stavbě a financování právě dokončovaného rusko-německého plynovodu Nord Stream 2.

NATO oslabí

Čtěte také

Němci kromě těch místních, kterým dávají američtí vojáci na základnách práci a kteří jsou na soužití s nimi zvyklí, Američany moc nemusí. A s Trumpem se to zhoršuje. Z různých průzkumů vyplývá, že většina Němců má nyní větší pochopení pro Putina než Trumpa a mladí Němci mají zase raději Čínu než USA. Takže co?

Těm, co je to líto, je dobré připomenout dvě věci, které jsou o Trumpovi známé. Je to transakční člověk a jedná tzv. „across the board“, tedy napříč sektory. Kdyby mu někdo v Německu či v EU navrhl: nakoupíme více amerických zbraní a k tomu snížíme naše cla na auta, třeba by Trump zase ustoupil jinde. Říká přece, že je mistr „dealu“ a napsal o tom knihu.

EU ani Německo ale neumějí být transakční a už vůbec jednat napříč sektory. Tomu Trump nechce rozumět a nemá na to trpělivost. Schopnost přizpůsobit se a reagovat má být ale základem reálpolitiky. Když ji v Evropě neumíme, naše chyba.

Čtěte také

A poslední věc: pokud se američtí vojáci jen přesunou do Polska, americký deštník nad Evropou zůstane zajištěn.

Jenže s tím je v rozporu pár věcí. Za prvé to ohlášené stažení amerických vojsk z Německa nebylo předem ohlášeno partnerům v rámci NATO, což je přeci jen příliš silná káva.

Bývalý vojenský velitel NATO James Stavridis rozhodnutí Trumpa ostře zkritizoval v komentáři pro server agentury Bloomberg. Dvě procenta jsou jasná, ale Německo se podle něj tímto směrem vydá. Bundeswehr byl a je velmi činný v Afghánistánu. Němci tam měli mnoho mrtvých. NATO oslabí. Každý americký voják na kontinentu posiluje alianci.

Jan Macháček

Americké ministerstvo obrany na tom taky nevydělá. Připraví se o možnost cvičit s Němci, mnozí další spojenci budou též zmateni a budou se tázat, zda je NATO vůbec schopné odstrašit Rusko. Jediný kdo na tom vydělá, je ruský prezident Putin. Navíc Evropa je pro Ameriku zásadní obchodní partner a poskytuje zázemí a geostrategický terén pro americké operace všude ve světě. Tolik Stavridis.

Můj závěr je, že pokud Američané posílí adekvátně v Polsku, je vše v zásadě pořádku a pro nás je to možná lepší. Potíž je v tom, že nic takového nikdo zatím neoznámil. 

Autor je komentátor Lidových novin a ředitel Institutu pro politiku a společnost (spjatého s hnutím ANO)

Spustit audio