Jan Klesla: Čeká nás mobilní revoluce?

13. březen 2019

Telekomunikační úřad se dostal velmi blízko tomu, aby mohl regulovat ceny mobilních služeb. Navíc se přiblížila aukce frekvencí a díky ní možný příchod čtvrtého operátora.

Stávající velká trojka se zalekla a po letech povolily ledy na našem „specifickém“ trhu.

Petr Hartman: Politici bojují za levnější mobilní data

komunikace

Drahých mobilních dat zbaví české spotřebitele větší konkurence. To je banální konstatování, ke kterému se musí dobrat každý, kdo se o tuto věc alespoň trochu zajímá.

Psal se rok 2012 a doslova pouhých pár dnů před představením analýzy z pera Českého telekomunikačního úřadu uvedla tehdy ještě španělská Telefónica O2 první alternativní značku Bleskmobil. Na jaře následujícího roku pak nastalo ještě větší tání s neomezenými tarify.

Pokud by někomu přišla tehdejší situace povědomá, je na správně stopě. I dnes má regulátor analýzu, která říká, že se za oněch už dlouhých šest let nic nestalo a ceny se prakticky nehýbou jinak než pod nátlakem.

A stejně jako tehdy hrozí i dnes díky blížící se aukci rozbití triumvirátu příchodem čtvrtého hráče. Nabízí se tak otázka, jestli nás tedy letos čeká oteplení, tentokrát hlavně v mobilním internetu a přijde konečně ono toužebně očekávané datové jaro.

Mobilní jaro a mobilní zima

Při pohledu na historickou zkušenost, do které je třeba započítat i snahy zákonodárců prakticky zrušit smlouvy s dvouletým úvazkem, je to pro operátory logické řešení. Vše už tu jednou bylo a je jasné, že konkurence na českém telekomunikačním trhu funguje jen pod nátlakem.

Připlatit si za mobilní data je v pořádku, ale musí být hranice, kritizuje expert stav v Česku

Náměstek pro internetizaci na ministerstvu průmyslu a obchodu Ondřej Malý

Mobilní tarify s neomezenými daty mohou využívat zákazníci v řadě evropských zemí. My na tuto službu ale stále čekáme. Podle analýzy společnosti Point Topic zaplatíme za 1 GB mobilních dat průměrně 130 Kč. Jde o třetí největší průměrnou cenu v Evropě, vyšší je pouze v Německu a Belgii.

Naposledy, když se o podobný krok k regulaci ČTÚ pokusil, propustili operátoři alespoň trochu stavidla datových limitů. Mohou tak brzy přijít třeba s tarify s desítkami gigabytů a o něco nižší cenou. Zatím vždy šlo jen o drobné odtátí, operátoři nám vždy jen trochu přidali, trochu zlevnili, zkrátka jen trochu povolili sevření ve kterém škrtí a dusí nejen zákazníky, ale hlavně celou moderní digitální ekonomiku.

To je totiž ten největší problém. Nejde jen o pár ušetřených stokorun z naší peněženky, pokud lidé nepoužívají internet v mobilu ze strachu z nesmyslně nízkých limitů, těžko u nás vznikne nějaká průlomová mobilní aplikace, onen český Facebook, Uber, nebo nový Seznam. Bez internetu si taxi v aplikaci nezavoláte, ale ani si třeba nic nekoupíte na mobilním webu e-shopu.

Vždy po mobilním oteplení u nás ale zase přichází dlouhá zima. Naposledy právě šestiletá. Trh jakoby zamrzne na třech hráčích s prakticky neměnnými nabídkami, jejichž konkurenční pohyb připomíná sochy od Matyáše Bernarda Brauna.

V Česku máme třetí nejdražší mobilní data v EU a nejnižší datové limity

telefon - mobil

Česko má třetí nejdražší mobilní data v Evropské unii. Hůře než my jsou na tom poslední Belgičané a předposlední Němci.

Ukázalo se tak, že s velkou slávou představení virtuální operátoři jsou jen přeprodejci služeb, které jim milostivě přenechá velká trojka a logicky jí tak nemohou konkurovat.

V minulé aukci také čtvrtý hráč nepřišel a Petr Kellner se svou PPF podvedl stát i všechny zákazníky. Nejprve halasně slíbil, že postaví nového operátora, aby si raději koupil jedničku trhu a celý ho svou vahou největší finanční skupiny ještě více zalehl a znehybnil.

Problém je u nás se strukturou trhu a i když se často chybně uvádí, že problém je oligopol, problém je malá soutěž. Nikoliv tři závodníci, ale jejich triumvirát. Konkurovat si mohou klidně i jen dva v takzvaném duopolu, stačí se podívat na Coca-Colu a Pepsi.

O přístupu k internetu bych se ráda bavila jako o veřejném statku, říká Marta Nováková

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO)

Vrací se komunisté k moci? To je slovní spojení, které v posledních dnech často zaznívá. Z vlády s podporou komunistů není nadšená ani ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, nicméně její pohled je pragmatický. „Země potřebuje konsenzuální rozhodování o klíčových věcech,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Problém je to, čemu ekonomové a právníci říkají tacitní koluze. Termín, který jsme používali právě před minulou analýzou a aukcí a dnes se vynořil znovu. Zjednodušeně jde o to, že nikdo nemůže dokázat zakázaný kartel, který je i trestným činem, ale trh se chová podobně.

Přesně jako u nás. Jediné, co s tím jde dělat, je buď tvrdě regulovat ceny, což ale nikdy žádnému rozhýbání nepomáhá, právě naopak. Nebo lépe otevřít cestu nové konkurenci. A to přímo čtvrtému hráči, nebo skutečným virtuálním operátorům pomocí regulatorního zásahu, jak chce dnes telekomunikační úřad.

Pokud totiž velká trojka opět podnikne úkrok stranou, trochu povolí, my se na chvilku nadechneme, tak své sevření Česka zase nadlouho utáhne. Historie se bude opakovat a za pět šest let se opět dočkáme dalšího srovnání cen, kde budeme na chvostu, tentokrát v 5G sítích. A budeme opět bojovat tentokrát za levnější připojení třeba našich aut nebo virtuální reality.

Operátoři věří v rychlejší rozšiřování a modernizaci svých sítí, pomoci jim v tom má zákon

Dělníci přetváří opuštěné koupaliště v Horním Jelení na rybník

České asociace elektronických komunikací se na novele zákona zabývající se danou problematikou podílela a následně se účastnila i její konzultace.

Namísto věčného zápasu by měli operátoři konečně jít vstříc digitální ekonomice, dohodnout se, že když už je stát a regulátor donutil postavit opravdu dobré pokrytí, tak zainvestují a budeme jednou z prvních 5G zemí na světě.

Dát konečně zákazníkům včetně těch méně bohatých dostupné tarify, jako jsou třeba v Maďarsku. A ti je budou rádi a hodně používat nejen v mobilu, ale i v tabletu, nebo třeba v tom autě.

Skutečná revoluce přijde teprve tehdy, až přestaneme bojovat s operátory, ale začneme skutečně rádi používat jejich služby za dobré peníze. Jinak bude každé další mobilní jaro pořád ve stínu hesla „zima se blíží“.

autor: Jan Klesla
Spustit audio