Petr Hartman: Politici bojují za levnější mobilní data

26. únor 2019

Drahých mobilních dat zbaví české spotřebitele větší konkurence. To je banální konstatování, ke kterému se musí dobrat každý, kdo se o tuto věc alespoň trochu zajímá.

Problém je v tom, co si lze představit pod slovem konkurence. Mohou ji vytvořit v menší zemi typu České republiky tři operátoři, nebo budou muset být alespoň čtyři?

O přístupu k internetu bych se ráda bavila jako o veřejném statku, říká Marta Nováková

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO)

Vrací se komunisté k moci? To je slovní spojení, které v posledních dnech často zaznívá. Z vlády s podporou komunistů není nadšená ani ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, nicméně její pohled je pragmatický. „Země potřebuje konsenzuální rozhodování o klíčových věcech,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Politici si myslí, že druhá varianta je správná. Pokud realita ukáže, že se mýlili, mohou začít prosazovat pátého. Pochopitelně za předpokladu, že k tomu budou existovat technické podmínky a bude o to mít někdo vůbec zájem.

Přitom konkurence nezáleží pouze na počtu těch, kteří nabízejí nějaké služby. Důležité je, aby si skutečně konkurovali a ne postupovali tak, aby si příliš neškodili.

V případě mobilních dat například nastavením cen, nebo rozsahem nabízených tarifů a podobně. V tuto chvíli při pohledu do ceníků jednotlivých operátorů člověk zjistí, že se výrazným způsobem neliší.

Užívat data neomezeně?

Zároveň si počínají takovým způsobem, že neporušují žádná pravidla. Potvrzuje to alespoň výrok antimonopolního úřadu. Zkrátka dosavadní konkurenční prostředí přispívá k tomu, že v Česku jsou ceny za mobilní data jedněmi z nejvyšších v Evropské unii.

Připlatit si za mobilní data je v pořádku, ale musí být hranice, kritizuje expert stav v Česku

Náměstek pro internetizaci na ministerstvu průmyslu a obchodu Ondřej Malý

Mobilní tarify s neomezenými daty mohou využívat zákazníci v řadě evropských zemí. My na tuto službu ale stále čekáme. Podle analýzy společnosti Point Topic zaplatíme za 1 GB mobilních dat průměrně 130 Kč. Jde o třetí největší průměrnou cenu v Evropě, vyšší je pouze v Německu a Belgii.

Jejich uživatele asi příliš neutěší, že mohou využívat jedny z nejkvalitnějších sítí a tudíž draze zaplacená data jim většinou bez problémů fungují. Operátoři do nich investovali a chtějí své peníze dostat zpět a ještě na tom vydělat.

Viděno touto logikou, v jiných unijních zemích jsou buďto operátoři dobrodinci, nebo si lidé platí nekvalitní služby. Blíž realitě bude konstatování, že v nich funguje skutečná konkurence, která tlačí ceny dolů.

K ní by měla přispět i snadnější možnost ukončovat smlouvy a měnit operátory. Politici to slibují a ukazují, že u nich skutečně existuje konkurenční boj. Jde o téma, které zajímá voliče. Proto soutěží, kdo zmiňované věci prosadí. Soudě alespoň podle toho, že na návrh Pirátů rychle reaguje podobným nápadem Andrej Babiš a jeho hnutí ANO.

Petr Hartman

Bez ohledu na to, kdo tuto soutěž vyhraje, samo o sobě to levnější data tuzemským voličům nezajistí. Chcete-li je využívat, musíte mít nejenom usnadněnou možnost odejít, ale také přejít k někomu, kdo vám nabídne výrazně lepší podmínky. Například v tom, že už nebudete muset počítat různé gigabajty, ale že budete moci za rozumnou cenu užívat data neomezeně.

Tak jak je to běžné v jiných částech Evropy. To by však politici a úřady museli tlačit na operátory působící v Česku, aby si skutečně velmi tvrdě konkurovali.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.