Operátoři věří v rychlejší rozšiřování a modernizaci svých sítí, pomoci jim v tom má zákon

28. srpen 2018

České asociace elektronických komunikací se na novele zákona zabývající se danou problematikou podílela a následně se účastnila i její konzultace.

Novelu zákona, která se týká urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací, uvítali v uplynulém týdnu telekomunikační firmy. Tato novinka je důležitá prakticky nejen pro firmy podnikající v daném oboru, ale i pro koncové zákazníky, protože ti by se ve výsledku měli dočkat kvalitnějších služeb. Novela zákona má usnadnit mimo zjednodušit proces získání jednotlivých povolení.

Změna zákona, jehož návrh předložila skupina poslanců pod vedením poslance Martina Kolovratníka, snižuje podle České asociace elektronických komunikací (ČAEK) byrokracii spojenou s výstavbou podzemních sítí elektronických komunikací. „Navrženou změnu zákona považujeme za výrazný krok správným směrem“, uvedl místopředseda ČAEK Petr Josefi. „Zrychlení výstavby vysokorychlostních sítí elektronických komunikací je nezbytným předpokladem pro digitalizaci veřejné i soukromé sféry a zachování konkurenceschopnosti České republiky,“ doplnil mimo jiné Josefi.

ČAEK se na samotné novele původního zákona 416/2009 Sb. podílela a diskusi vedenou v průběhu celého procesu hodnotí jako zasvěcenou a pragmatickou. Úprava zákona vychází z obecné úpravy obsažené zejména ve stavebním zákoně, zákoně o vyvlastnění a dalších právních předpisech. „Smyslem nové právní úpravy je celkové zefektivnění procesu povolovacího řízení k nejvýznamnějším stavbám dopravní infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací se současným zachováním adekvátní možnosti obhájit své zájmy všem dotčeným subjektům“, konstatoval Michal Frankl, člen představenstva ČAEK.

autor: lukpo
Spustit audio

Související