Jan Kasal: Politici se vlastní vinou dostávají na samotný chvost oblíbenosti. Média a veřejnost za to nemohou

3. duben 2019

Jan Kasal strávil v Poslanecké sněmovně celých dvacet let a patřil mezi čelní osobnosti KDU-ČSL i mezi představitele prvních dekád polistopadové politiky v Česku. „Teď už nemám politickou funkci, ale neznamená to, že bych doma lenošil u rozhlasu nebo televize,“ říká středeční host Osobnosti Plus.

Snažím se být užitečný tak, jak jsem se snažil celý život. Doma se snažím starat o vnoučata a pomáhat manželce na zahrádce, v Praze se snažím být nápomocný hochům a děvčatům, kteří teď mají odpovědnost za křesťanskou demokracii,“ dodává.

Politik Jan Kasal patřil mezi hlavní představitele KDU-ČSL a konzervativního, moravského křídla této strany. Od roku 1990 do roku 2010 byl bez přerušení poslancem ČNR, poté Parlamentu ČR a s výjimkou volebního období 1998–2002, kdy si sněmovní funkce rozdělily strany opoziční smlouvy, i místopředsedou těchto zákonodárných sborů. V roce 2011 získal zaměstnání ve státní dopravní firmě ČD Cargo. Během krajských voleb v roce 2012 se mu skrze kroužkování podařilo dostat do krajského zastupitelstva Vysočiny. Ve volbách v roce 2016 už mandát neobhajoval. V letech 2014 až 2018 byl členem dozorčí rady České pošty.

Nový tým KDU-ČSL

Historicky druhý předseda lidovců navázal spolupráci s novým vedením KDU-ČSL ještě před samotným rozhodnutím o budoucnosti strany na sjezdu, který začal 29. března a na němž si lidovci zvolili v pořadí osmého lídra, Marka Výborného. Ten vystřídal svého předchůdce Pavla Bělobrádka po více než osmiletém působení.

Jedním z mých úkolů je, aby se nové vedení lidovců nespálilo podruhé o stejná kamna.
Jan Kasal

Nikdo z nového týmu není pro mě neznámá osobnost. Marka Výborného znám dokonce déle než Pavla Bělobrádka, protože se jako syn svého otce nevyhýbal politickým debatám,“ zmiňuje Kasal právníka a lidoveckého politika Miloslava Výborného.

Mezi horní a dolní komorou parlamentu je velký morální rozdíl, říká František Bublan

František Bublan, bývalý ministr vnitra

Bývalý ministr vnitra František Bublan nemohl v době komunismu vykonávat svou původní profesi kněze. V politice se pak vždy snažil o vstřícnou cestu a hodnocení každého konkrétního případu, navzdory své stranické příslušnosti.

Uplynulý sjezd lidovců lze prý chápat jako velice silný obrat ke změně. „Bohužel musím přiznat, že nám preference nejsou příliš nakloněny. Proto se také delegáti sjezdu rozhodli k poněkud radikálnímu procesu změny, než kdo možná očekával. V tom je naše naděje a myslím si, že je důležité dívat se do budoucna nikoli do minula, i když je důležité poučit se z minulých chyb. To je jeden z mých úkolů, aby se nové vedení nespálilo podruhé o stejná kamna,“ naznačuje.

Cítil jsem se dobře ve třetí sféře

Před kariérou v celostátní sféře působil Kasal, který se narodil v Novém Městě na Moravě, na Okresním národním výboru ve Žďáru nad Sázavou a měl na starosti kulturu, školství a církve. Etapa souvisela také s polistopadovou euforií a příchodem demokracie a Kasal na ni vzpomíná jako na období, kdy se cítil být na svém místě. Přesto zdůrazňuje význam České národní rady, kam byl v únoru 1990 pozván a funci v radě přijal.

Zalíbilo se mně tam a považoval jsem to za smysluplnou činnost. Tehdy ještě lidé měli politiky rádi. Dnes se politici dostávají vlastní vinou na samotný chvost oblíbenosti. Sám se k nim také řadím, i když už nezastávám žádnou viditelnou veřejnou funkci. Není to provinění občanů a ani médií. Vidím dobře, že prestiž tohoto povolání upadla,“ uvádí bývalý politik.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Jan Kasal bude hovořit také o tom, kdy ve své politické kariéře udělal ze zpětného pohledu chybu.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.