Jan Jůn: V britském parlamentu začíná poslední bitva o premiérčinu brexitovou dohodu

3. prosinec 2018

Tentokrát jsou slova jako „klíčové“ či „rozhodující“ opravdu málo výstižná.

Už jen osm dní totiž dělí Británii od potenciálně katastrofálního rozhodnutí parlamentu v případě neschválení dohody premiérky Mayové s Evropskou unií.

Luboš Palata: Dohoda o brexitu je dobrou dohodou i pro Česko

Brexit

Zveřejněný text dohody o odchodu Velké Británie z Evropské unie je dobrou dohodou. Dobrou pro Velkou Británii, dobrou pro Evropskou unii, dobrou i pro střední Evropu včetně České republiky.

Tedy podle ní a přívrženců „její“ dohody, kteří argumentují, že dohoda je jediná možná, neboť unie na další vyjednávání či změny textu nepřistoupí, ale kterých je však dosud - i přes přesvědčovací snahy Mayové - příliš málo, aby dohodu sněmovna schválila.

Podle zarytých brexitářů, kteří podporují odchod z unie bez dohody a hodlají proto proti nynější dohodě hlasovat, by to naopak otevřelo možnou cestu k jejich cíli, tedy k oné katastrofě pro většinu Britů, podle nejnovějších posunů veřejného mínění. 

Tvrdý brexit by znamenal pravděpodobný dlouhodobý pokles ekonomiky až o 9 procent podle oficiálních vládních předpovědí, zveřejněných v uplynulém týdnu, zatímco Mayové brexit měkký pouze o necelá čtyři procenta.

Sněmovní debata o dohodě

Hlasovat proti však hodlají stoupenci vypsání referenda o dohodě, z nichž mnozí požadují odvolání brexitu a stejně tak i zastánci dalšího stále populárnějšího řešení, tedy vstupu do Evropského hospodářského prostoru, jako Norsko, Švýcarsko, Island a Lichtenštejnsko.

Jan Jůn: Brexit podepsán, ale hrozí další dva roky tvrdého vyjednávání

Theresa Mayová

Dobře, dobře, „závazná a neměnitelná“ dohoda o odchodu Británie z Evropské unie byla na krátkém nedělním bruselském summitu podepsána a jak víme, nikdo to neoslavuje.

V tom případě by Británie byla mimo unii a mohla si sama vyjednávat obchod se světem, ale s výhodou bezcelního obchodu s ní.

Obě skupiny doufají, že po neschválení dohody se otevřou možnosti pro jejich řešení, neboť brexitáři nenaleznou dost hlasů, aby svůj „tvrdý“ brexit ve sněmovně prosadili.

Co se pak týče labouristů, ti budou také proti a po odmítnutí Mayové dohody hodlají iniciovat hlasování o důvěře v premiérku. Ta ovšem v pondělí ráno prohlásila v nezávislé televizi ITV, že povede vládu i po případném neschválení dohody.

Jan Jůn: Opozice se domlouvá na druhém referendu přes varování Mayové

Theresa Mayová

Je nanejvýš pozoruhodné, jak rychle se dokáží měnit postoje obyvatel – tedy včetně Britů.

Každopádně, od úterka budeme sledovat pětidenní, možná únavnou, ale asi ostrou sněmovní debatu o dohodě, během které se postoje poslanců snad více vyjasní. Bude také možné lépe spočítat, o kolik by premiérka hlasování 11. prosince mohla prohrát.

Pondělek ovšem už debatu předznamenal, neboť sněmovna pozvala generálního prokurátora Geoffreyho Coxe, aby jí vysvětlil proč jeho právnicky formulované rady vládě ohledně Mayové dohody a zejména k tzv „irskému backstopu“, nebo-li pojistce pro případ nedodržení dohod, nemohou být v celém rozsahu zveřejněny.

Místo toho bylo sněmovně nabídnuto jakési „shrnutí“ a to mnozí poslanci považují za téměř urážku parlamentu vládou.

Jan Jůn

Předchůdce Coxe, prounijní poslanec Dominik Grieve ovšem tvrdí, že zveřejnění plného textu požadují především brexitáři, kteří se obávají zhacení svých plánů a že vláda má na jistý stupeň utajení plné právo. Pětidenní debata ve sněmovně se ovšem bude od úterka odehrávat plně před zraky veřejnosti i včetně útoků a hádek, a tak se máme na co těšit.

autor: Jan Jůn
Spustit audio