Jan Jůn: Opozice se domlouvá na druhém referendu přes varování Mayové

21. listopad 2018

Je nanejvýš pozoruhodné, jak rychle se dokáží měnit postoje obyvatel – tedy včetně Britů.

Podle premiérky Mayové měl tento týden být absolutně kritickým pro brexit. Její kritikové, zejména mezi brexitáři sdruženými v ERG, neboli takzvané Evropské výzkumné skupině pod vedením poslance Reese-Mogga, ovšem varovali, že by to mohl být „absolutně kritický“ týden právě pro premiérku.

Jan Jůn: Dohoda o brexitu na stole, ale čelí opozici ze všech stran

Theresa Mayová

Věřte, nevěřte, je to konečně tady! Návrh dohody o brexitu dle receptu Theresy Mayové z Chequers byl v Bruselu přece jen dojednán.

Jelikož však ve středu přišlo oznámení, že brexitáři dosud nenasbírali potřebných 48 hlasů poslanců – požadujících od předsedy stranického Výboru 1922 hlasování o důvěře v Mayovou a nejlépe zvolení jednoho z jejích rivalů z jejich řad – jejich předpověď se jaksi nesplnila.

Nejen, že tím ztratili na důvěře věrných – viz průzkum agentury You Gov, podle kterého 43 procent voličů nyní podporuje dohodu premiérky, ve srovnání se 33 procenty před týdnem – ale strhla se doslova lavina kreslených vtipů v médiích, dělajících si, a místy velmi tvrdě, z brexitářů ERG legraci. A jak je známo, zesměšnění někdy funguje jako prostředek přesvědčování mnohem účinněji, než tvrdá propaganda.

Alternativa zrušení brexitu

Rees-Mogg s bezradným výrazem, zoufalý, že ani po Sherlockovsku s lupou nemůže oněch 48 dopisů požadujících sesazení premiérky najít, či podobné variace na směšného popletu, takto velitele domobrany z komického seriálu o Druhé světové válce, napomohly zjevně popularitě „rozhodné a neochvějné“ premiérky, ve stejný den odlétající do Bruselu za předsedou komise Junckerem, prý pokusit se vyjednat pár změn v dohodě.

Adam Černý: Premiérčina zkouška ohněm brexitu

Brexit

Nynější kaskáda rezignací členů britské vlády připomíná okamžik, kdy premiérka ve svém venkovském sídle v Chequers v červenci dohodla s ministry návrh, jak by měl vypadat odchod Spojeného království z Evropské unie.

Tedy, nikoliv v textu dohody o odchodu Británie z unie podle Mayové textu z Chequers – což požadovala delegace brexitářů v kanceláři premiérky na počátku týdne pod vedením exvůdce strany, Iana Douglase Smitha, včetně „elektronické kontroly hranice na irském ostrově“.

I když Mayová považovala jejich návrh za zajímavý, v Bruselu o něm určitě nejedná a pár lahvinek bílého na snídani pro předsedu Junckera, jak někteří navrhovali, také do příručního zavazadla zjevně nepřibalila.

Jednání se totiž týká něčeho mnohem důležitějšího, než  onoho 580 stran čítajícího dokumentu o odchodu, totiž návrhu dokumentu o budoucích vztazích Británie s unií. Ten má prý nyní nějakých 20 stran a mohl by být mnohem delší, ale hlavně měl by být v neděli – i přes protesty Madridu a francouzských rybářů – schválen na summitu unie o brexitu v Bruselu.

Pozoruhodné je, že Mayová, která donedávna připouštěla pouze alternativu „její brexit, nebo odchod bez dohody“, od publikace oné objemné dohody už hovořila o třech alternativách, tedy „její dohoda versus tvrdý brexit a žádný brexit“ a její středeční prohlášení už hovořilo jen o nebezpečí, že pokud parlament neschválí  „její“ dohodu, „nebude žádný brexit“.

Jan Jůn

Zjevně si povšimla skutečnosti, že vůdci všech opozičních stran a zástupci skupiny prounijních konzervativců se mezitím neočekávaně sešli a dohodli, že budou požadovat, aby byla sněmovně nabídnuta k hlasování právě i ta alternativa zrušení brexitu. Vyčkejme však, ještě to není na pořadu dne. 

autor: Jan Jůn
Spustit audio