Adam Černý: Premiérčina zkouška ohněm brexitu

19. listopad 2018

Nynější kaskáda rezignací členů britské vlády připomíná okamžik, kdy premiérka ve svém venkovském sídle v Chequers v červenci dohodla s ministry návrh, jak by měl vypadat odchod Spojeného království z Evropské unie.

Ledva se objevila zpráva, že kabinet návrh schválil, svou demisi ohlásily takové těžké váhy jako například tehdejší ministr zahraničí Boris Johnson. Ještě trpčí pro Theresu Mayovou bylo, že pracně vybojovaný text jednoznačně odmítli prezidenti a premiéři 27 zbývajících členů unie na zvláštním summitu v rakouském Salcburku.

Jan Klesla: Vysoká cena za brexit

Brexit

Britský bulvární deník The Sun vyšel před dvěma lety na první straně s těžko přeložitelným titulkem See EU later. Něco jako uvidíme se později, milá Evropo.

Tuto středu jen, co premiérka probrala návrh podoby brexitu vypracovaný s vyjednavači Bruselu s celou vládou a ohlásila, že byl schválen, poroučí se jeden člen kabinetu za druhým.

Repríza jednou viděného kusu však nemusí skončit stejně. Když padl plán z Chequers, zbývalo sice ne mnoho, ale přesto dost času nachystat opravenou verzi, která by už mohla na dalším zvláštním unijním summitu projít.

Jenže dnes máme polovinu listopadu a Theresa Mayová si nemůže být vůbec jista, zda jí představený návrh v prosinci projde Dolní sněmovnou nebo zda se proti ní v řadách konzervativců nevzedme tak silný odpor, který by ji svrhl, což se možná ukáže brzy, až se sečtou hlasy konzervativních poslanců volajících po vyslovení nedůvěry.

Volání po novém referendu

Důležité je, že v obou případech se do příštího jara, kdy vyprší lhůta stanovená pro jednání, nedá dohodnout cokoli jiného už jen proto, že by to vlády, případně parlamenty sedmadvacítky a Evropský parlament nestihly.

Jan Jůn: Dohoda o brexitu na stole, ale čelí opozici ze všech stran

Theresa Mayová

Věřte, nevěřte, je to konečně tady! Návrh dohody o brexitu dle receptu Theresy Mayové z Chequers byl v Bruselu přece jen dojednán.

Hlasování Dolní sněmovny, pokud se ho premiérka v úřadě dočká, se od dosavadních slovních bitev bude zásadně lišit. Něco jiného jsou slovní bouře a něco jiného svým hlasem převzít odpovědnost za rozhodnutí.

Nejostřejší brexitáři i jejich největší odpůrci se pozoruhodně shodují, že navržená podoba porozvodových vztahů mezi Británií a Evropskou unií je domyšleno do důsledků méně výhodná než nynější členství. Což byl ostatně argument, se kterým se z vlády odporoučel Jo Johnson, bratr někdejšího šéfa britské diplomacie a do své rezignace státní tajemník pro dopravu.

I premiérka sama, která dříve kritizovala volání po novém referendu, jež by mohlo výsledek hlasování z června 2016 zvrátit, nyní připouští tři možnosti – schválit nyní dohodnutou podobu brexitu, nebo ji odmítnout a riskovat ekonomický a politický chaos anebo nechat rozhodnutí na voličích.

Adam Černý

Paradoxem je, že průzkumy veřejného mínění sice nyní ukazují převahu stoupenců setrvání v unii, ale opakování referenda je ze všech tří variant ta nejméně pravděpodobná – mimo jiné z obav, že následující kampaň by společnost dále rozpoltila.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.