Jan Jůn: Pobrexitový odchod z programu Erasmus rozhněval nejen britské studenty

19. leden 2021

Britský premiér Boris Johnson slíbil před rokem ve sněmovně, že výměnný evropský studentský program Erasmus nebude zrušen. Řekl tehdy: „Neexistuje žádné ohrožení programu Erasmus a my budeme v účasti na něm pokračovat.“ Nyní je Erasmu po 33 letech náhle konec a Johnson zdůraznil, že „Spojené království učinilo tvrdé rozhodnutí program vypovědět z finančních důvodů“. Další členství by bylo závazné na sedm let. 

A tak premiér pyšně ohlásil vlastní, „nejen evropský“ program nazvaný Touring, po známém matematikovi.

Čtěte také

Následovala vlna rozhořčení a nejen studentů. Vicekancléř univerzity Sussexu Adam Tickell například prohlásil: „Odchod z Erasmu je opravdu smutný. Jeho základy byly položeny zde v Sussexu a během let program transformoval životy tisíců mladých lidí.“

Rozzlobeně reagovala skotská premiérka Nicola Sturgeonová: „Ukončení britské účasti v Erasmu, iniciativě, která rozšiřovala možnosti a horizonty pro tak mnoho mladých lidí, je kulturním vandalismem britské vlády.“

Posmutněl i lord Peter Ricketts, bývalý státní tajemník ministerstva zahraničí: „Nový britský program nebude plnohodnotnou náhražkou. Byl to celounijní rámec, který snížil náklady a dovolil tak menším vysokým školám a institucím účast. Rozhodnutí odejít z Erasmu je krátkozraké a zavání držgrešlovským duchem.“

Vybraní studenti z Číny

Dodejme, že program Erasmus byl financován všemi zeměmi Unie a založen na vzájemné výměně studentů s placeným pobytem na univerzitách a sníženém dotovaném školném. V roce 2017 například studovalo v Británii téměř 32 tisíc unijních studentů včetně řady českých a na unijních současně jen necelých 17 tisíc britských. Proto zjevně ty finanční důvody, nikoliv že Touring bude něčím lepším.

Čtěte také

Lze se proto ptát, zda Touring Erasmus nahradí ohledně příležitostí pro mladé lidi k nabírání mezinárodních zkušeností a jak to bude s financováním. Poslanec Lloyd Russell-Moyle, spoluautor programu Erasmus, říká:

„Jako jeden z těch, kteří pro program lobbovali a sestavili jeho části, říkám, že to nebude fungovat. Británie přece profituje z toho, že studenti k nám přicházejí a Britové osobně profitují ze studia v zahraničí.“

Johnsonův ministr školství Gavin Williamson, nazvaný médii „popletou“, se ovšem chlubil, že program Touring „za více než 100 milionů liber“ umožní letos od září 35 tisícům britských studentů „rozšíření studia a zkušeností v mnoha zemích celého světa“.

Směšné. Experti totiž hned spočítali, že Williamsonových „více než 100 milionů“ nedosahuje ani 3000 liber na studenta při britském ročním školném téměř 10 tisíc liber za rok bez ubytování a těch studentů tedy nebude zdaleka 35 tisíc. Koleje a stipendia těch nynějších 17 tisíc britských studentů v Unii stojí totiž mnohokrát víc.

Jan Jůn

Williamson však mlčel o pokračování studia zahraničních studentů v Británii a univerzity navíc ztratí značné příjmy. A ekonomika země prý až 240 milionů liber ročně. Touring tedy zjevně Erasma zdaleka nenahradí – asi však Johnsonovi stačí těch 110 tisíc režimem vybraných čínských studentů, platících univerzitám dvojnásobné školné. A údajnou špionáž ať si dál hlídá MI6.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.