Jan Jůn: Rok 2020 zanechá Britům nadlouho nepříjemné následky

2. leden 2021

Je téměř jisté, že se Britové budou léta vzpamatovávat z následků událostí roku 2020, i když jej konzervativní vláda začínala s velkými plány, díky absolutní většině osmdesáti poslanců.

Poražení labouristé ultralevicového Jeremyho Corbyna v prosincových volbách ztratili dokonce své tradiční regiony.

Čtěte také

Premiér Boris Johnson oslavoval začátkem února odchod z Evropské unie, začalo roční přechodné období, kdy Británie těžila dál z výhod členství. Johnson slíbil, že dohoda o pobrexitových vztazích „je už takřka připravena do trouby k upečení“.

Odpůrci brexitu, například bývalý vicepremiér lord Heseltine nebo expremiér sir John Major, jej označili za největší chybu od druhé světové války. Británie prý měla v Unii zůstat a bojovat společně se zeměmi mimo eurozónu proti nesmyslné federalizaci a být protiváhou německo-francouzské ose.

Během února se náhle objevila koronavirová pandemie. Premiér zjevně podcenil závažnost nákazy, odmítal rady zdravotníků a bál se kritiky vyhlášení stavu nouze. Tvrdil, že „drastická akce bude podniknuta, až to bude nutné“, a zdržoval opatření po deset dní.

Hubená dohoda

Čtěte také

Zavedl je až 24. března a vyšetřování deníky Sunday Times a The Independent naznačilo, že Johnson tak zjevně nákaze umožnil zmařit životy desítek tisíc Britů a Spojenému království v květnu získat status nejpostiženější země Evropy.

Mezitím rostla moc premiérova šéfporadce Dominica Cummingse, a to i přes porušení stavu nouze květnovou návštěvou u rodičů na severu Anglie, mnohými odsuzovanou. Johnson ale svého „Rasputina“ obhájil. Ministryni vnitra Priti Patelovou mezitím obvinili z šikanování podřízených státních úředníků a jejich šéf sir Philip Rutnam rezignoval.

V červnu se vynořily protesty za rasovou rovnoprávnost, podnícené americkými událostmi, a radikalizovaní studenti rozpoutali tzv. dekolonizaci pomníků osobností kdysi profitujících z otrokářství. Británií zároveň otřásla smrt zpěvačky Very Lynn ve věku 103 let, za druhé světové války hlasu naděje pro vojáky i civilisty.

Čtěte také

O prázdninách se objevily obavy z bankrotů univerzit kvůli koronavirovému odchodu 110 tisíc dobře platících čínských studentů. Mnoho univerzit totiž zcela závisí na jejich školném, i přes pokusy o vědeckou špionáž a šikanování tchajwanských kolegů.

Na 10. červenec připadlo 80. výročí začátku slavné letecké bitvy o Británii, kdy v roce 1940 sama čelila nacistické Luftwaffe. Po královnině povzbudivém projevu se slavilo ve vyzdobených ulicích měst a vesnic. Oslavy ztlumilo přiznání ministra zdravotnictví Matta Hancocka, že vláda předčasně uvolnila omezení a i přes karanténu pro vracející se dovolenkáře z ciziny začala druhá vlna nákazy.

Poslanci zpravodajského a bezpečnostního výboru sněmovny si mezitím vynutili zveřejnění zprávy o ruském vměšování a poukázali i na oblibu Londýna ruskými oligarchy jako pračky peněz.

Čtěte také

Po prázdninách se vládě nepovedlo rozhýbat koronavirové testování a premiér Johnson začal nabádat k návratu do práce v zájmu udržení chodu ekonomiky. Zdravotníci marně doporučovali obnovení stavu nouze k zastavení nákazy.

Johnson hrozil ukončením vyjednávání s Unií a oznámil, že novým zákonem dodatečně změní brexitovou dohodu. Ministr pro Severní Irsko Brandon Lewis se pak zesměšnil výrokem, že zákon poruší mezinárodní právo, „ale jen specifickým a omezeným způsobem“.

V říjnu pozastavili labouristé pod novým vedením sira Keira Starmera členství expředsedovi Corbynovi za nechuť odsoudit antisemitismus, ale hlavní událostí listopadu byl premiérův neočekávaný vyhazov šéfporadce Cummingse – který mu zjevně přerůstal přes hlavu. Stalo se tak údajně po ostrém sporu s Johnsonovou snoubenkou Carrie Symondsovou, která už nechtěla situaci déle snášet.

Čtěte také

Prosinec začal spekulacemi o brzké pobrexitové dohodě Johnsonovou cestou do Bruselu. Spory ohledně konkurence a rybolovu ale přetrvávaly a premiér stále chválil možný odchod bez dohody.

Průlomem byl začátek očkování proti koronaviru první z vyvíjených vakcín – to ministr Williamson označil za důkaz nadřazenosti Britů, i když nevěděl, že přišla z Belgie. Do konce roku byl očkován téměř milion nejstarších seniorů a zdravotníků, ale objevila se agresivní mutace s 50 tisíci nakaženými denně.

Premiér opět ucouvl, tentokrát ohledně vánočního uvolnění restrikcí; na většinu Anglie byl uvalen nový, čtvrtý stupeň omezení, Evropa zavřela kvůli nákaze Britům hranice a před přístavy stály tisíce kamionů. Schválením nové vakcíny z Oxfordu však ožily naděje.

Jan Jůn

Pobrexitovou dohodu nakonec „upekli“ na Štědrý den a prohnali parlamentem den před silvestrem. Když se ale přes Johnsonovy superlativy ukázalo, že dohoda je dost hubená – i když stále lepší než odchod bez dohody –, nevěděli vyčerpaní Britové, jestli se radovat, nebo brečet.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio