Jan Jůn: Nový premiér Johnson má už jen 97 dní na odchod z EU

26. červenec 2019

Už jen 97 dní zbývá do odchodu Británie z EU s dohodou či bez ní, podle veřejného slibu nového premiéra Borise Johnsona.

Po drastické bezprecedentní čistce, tedy vyhazovu a rezignacích 17 členů kabinetu Theresy Mayové, jmenoval Johnson totálně brexitářskou vládu. Ta je, až snad na výjimky, zcela srozuměna s případným tvrdým odchodem z unie bez dohody a komentátoři hovoří o „brexitářském puči“.

Jan Jůn: Ve středu začne Johnsonovo podivné premiérství

Nový vůdce britských konzervativců, bývalý londýnský primátor a neúspěšný ministr zahraničí Boris Johnson

Po úterním zvolení dvěma třetinami členů strany, tedy čtvrtprocentem britských voličů, kterým poděkoval nic neříkajícím projevem, se ve středu odpoledne ujme vlády bývalý londýnský primátor a neúspěšný ministr zahraničí Boris Johnson.

A nejen to, vůdcem konzervativců ve sněmovně, plánujícím program, byl jmenován předseda brexitářské skupiny ERG Rees-Mogg a hlavním poradcem kanceláře premiéra kontroverzní autor vítězství brexitářů v referendu Dominic Cummings. Ano, ten, kterého v televizní inscenaci o brexitu hrál Benedict Cumberbatch, a který však prý opovrhuje tvrdým jádrem brexitářů.

Jmenování prý už zapříčinilo kvůli kompetencím rezignaci „brexitministra“ Bakera z ERG a jeho nejtvrdší spojenci se prý najednou cítí Johnsonem odvrženi.

Johnson také jmenováním Cummingse zjevně ignoroval požadovanou bezúhonnost spolupracovníků, neboť ten je stále obviněn parlamentem z urážky. Skvrny však mají i ministryně vnitra Priti Patelová, a ministr školství Williamson.

Osud „irské pojistky“

Je však nutné přiznat, že Johnsonovi se úvodní den ve sněmovně zdařil. Bombastický, ale na detaily chudý úvodní projev neobsahoval – kromě slibů (už Mayové vlády) zvýšit o 20 tisíc počet policistů, zavést australský bodový systém imigrace a ochránit Evropany, a také převést dvacítku nemocnic do nejlepší kategorie – žádné detaily.

Jan Jůn: Kam nyní opravdu směřuje Británie?

Boris Johnson

Tak už máme, co jsme chtěli, by mohli nyní říci brexitářští Britové.

Navíc, v rozporu s Britskou obchodní komorou, Johnson prohlásil, že podniky, banky, přístavy a další sektory hospodářství jsou připraveny na tvrdý brexit a pokud unie neucouvne, on nezaplatí dlužných 39 miliard liber, nyní však činících jen 33 miliard.

Pak však odpovídal dvě a půl hodiny na kritiku i blahopřání 129 poslanců a zjevně se cítil ve svém debatním živlu. Jakoby to byly jeho první interpelace a místo nepříjemných odpovědí děkoval a sliboval tématiku prozkoumat – za absence odpůrců v čele s exministrem financí Hammondem, kteří raději šli s expremiérkou na kriket.

Nepříjemným byl útok vůdce labouristů Jeremyho Corbyna a pak i prohlášení vůdce skotských nacionalistů Blackforda. Ten jej oslovil jako „posledního premiéra Spojeného království“, neb po tvrdém brexitu se odtrhne „ignorované“ Skotsko, které hlasovalo pro setrvání v Evropě.

Kvůli prázdninám do 3. září Johnsonovi sice nyní nehrozí vyjádření nedůvěry sněmovnou, kde má většinu pouhých dvou poslanců, ale co bude pak, nikdo neví a většina je stále proti tvrdému brexitu.

Jan Jůn

Johnson už také prohlásil, že chce zrušit tzv. „irskou pojistku“ a čeká na návrhy unie, ale ta opáčila, že dosažená dohoda je neměnná, irská hranice musí zůstat otevřená a že na návrhy co dál, čeká ona. Tedy rezolutní „ne“ Johnsonovi – a to jednání ještě ani nezačala.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio