Jan Jůn: Kam nyní opravdu směřuje Británie?

21. červen 2019

Tak už máme, co jsme chtěli, by mohli nyní říci brexitářští Britové.

„Klaun“ Boris Johnson – jinak bývalý primátor Londýna a krátce ministr zahraničí – zjevně bude tím, čím vždy a za jakoukoliv cenu chtěl a chce být, tedy premiérem Velké Británie.

Filip Nerad: Na jedné ruce nad propastí. Nástupci Mayové hrozí, že se u brexitu ocitne tam, co končící premiérka

Karikatura na současnou situaci u britských konzervativců po odstoupení Theresy Mayové

Jeden z nejpovedenějších kreslených vtipů na současnou politickou situaci v Británii znázorňuje dosluhující premiérku Theresu Mayovou, jak visí za jednu ruku na větvi nad srázem.

Poslanci konzervativní strany mu nakonec dali více než polovinu hlasů a Johnson dosáhl neotřesitelného prvního místa. A co se týká nadcházející poštovní volby údajných členů konzervativní strany, mezi těmi je Boris – na rozdíl od poslanců, kteří proti němu přitom mají řadu ostrých námitek – velmi oblíben. Nyní tedy bude záležet na nich, aby volbu během příštího měsíce potvrdili.

Ani ministr zahraničí Jeremy Hunt, ani ministr životního prostředí Michael Gove, nakonec bojující ve čtvrtek o druhé místo, nejsou u členstva zdaleka tak známí a oblíbeni jako Johnson a kromě toho o žádné druhé místo nejde – vůdce strany a premiér může být jen jeden.

Navíc, nikdo takový jako „náš charismatický Bori“, kterému všechno projde – včetně vtipkování ve vážných chvílích, „tlučhubovství klaunů“ a nekladení přílišného důrazu na podrobnosti různých tvrzení – konzervativci opravdu nemají.

Přesun znechucených voličů

Jan Jůn: Boj o britské premiérství vyvrcholí tento týden

Boris Johnson

Drama boje o britské premiérství tento týden vrcholí.

Členstvo je také prý skálopevně přesvědčeno, že ve volebním souboji s vůdcem labouristů, trockistou Corbynem či brexitářským ultranacionalistickým populistou Faragem jim právě jedině Boris vyhraje i příští volby.

Farage ovšem nabádal své příznivce, aby vstupovali do konzervativní strany a ovlivnili tak brexit, což potvrzují zprávy o infiltraci základních organizací i skutečnost, že strana měla ještě nedávno 124 tisíc členů a nyní jich je 160 tisíc.

Johnson je připraven odvést Brity z Evropské unie k 31. říjnu a jak tvrdí, s dohodou či bez ní a byl by prý připraven i požádat královnu o rozpuštění parlamentu, kdyby se mu protivil. To, že by sněmovna zasedla jinde a vyjádřila mu nedůvěru a byl by konec premiéra Borise, si prý nepřipouští.

Jan Jůn: Bude „tlučhuba a klaun“ britským premiérem?

Bude Boris Johnson příštím britským premiérem?

Na první pohled to vypadá, že se britští konzervativci zbláznili. Desítka kandidátů na vůdce strany a premiéra po čtvrtečním hlasování poslanců o tři prořídla, ale vyhlídky jsou zarážející.

Určitě ani nevidí i stále zjevnější posun obou hlavních britských politických stran k extrémistickému pravicovému a levicovému populismu po ovládnutí malými, ale rozhodnými skupinami fanatiků a pravděpodobnost, že éra vlády dvou velkých politických stran skončila.

S hromadným přesunem znechucených voličů ke středovým liberálním demokratům, či zeleným, konzervativci ani labouristé takto už asi nikdy sami nezískají většinu ve sněmovně a nastane éra koaličních vlád nejistých programů a trvání.

Jaká ovšem bude pobrexitová Británie, napovídají výsledky čerstvého průzkumu agentury YouGov mezi členstvem konzervativců a výsledky jsou zarážející.

Jan Jůn

Brexit prý má přednost před udržením Severního Irska v unii pro 59 procent členů a Skotska pro 63 procent členů. Polovina členstva by pak prý ráda viděla na postu vůdce strany a premiéra Nigela Farage, a tak se už ničemu nelze divit. A pozice a prestiž „Malé Británie“ ve světě je zjevně vůbec nezajímají.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio