Jan Jůn: Boj o britské premiérství vyvrcholí tento týden

17. červen 2019

Drama boje o britské premiérství tento týden vrcholí.

Podle počtu odevzdaných hlasů konzervativních poslanců to už nyní zřejmě vypadá na vítězství bývalého ministra zahraničí a londýnského exprimátora Borise Johnsona. Bez ohledu na kritiku jeho vystupování mnoha poslanci, členy konzervativní strany i veřejností.

Jan Jůn: Bude „tlučhuba a klaun“ britským premiérem?

Bude Boris Johnson příštím britským premiérem?

Na první pohled to vypadá, že se britští konzervativci zbláznili. Desítka kandidátů na vůdce strany a premiéra po čtvrtečním hlasování poslanců o tři prořídla, ale vyhlídky jsou zarážející.

Předpovědi mohou vyjít. Jak známo, v prvním hlasování Johnsona podpořilo 114 poslanců a podporu mu pak vyslovila zarytá brexitářka McVeyová, která vypadla s devíti hlasy a nyní i nejmladší kandidát, ministr zdravotnictví Hancock. Ten boj vzdal s pouhou desítkou hlasů a chce údajně být Johnsonovým ministrem financí.

Boris tak už nasbíral 133 hlasů z celkového počtu 313 konzervativních poslanců, zatímco druhý v pořadí je ministr zahraničí Jeremy Hunt s pouhými 43 hlasy.

Během první televizní debaty pětice kandidátů na čtvrtém kanálu britské televize v neděli večer, zůstal šestý pultík ve studiu volný, neb Boris se nedostavil. Pět rivalů si neodpustilo tvrdé narážky a politování, že se nedozví, jak on dokáže odejit z unie k 31. říjnu. Ministr Hunt to vystihl sarkastickým konstatováním: „Kde je Boris? Pokud jej jeho tým nepustí ven s pěti docela přátelskými kolegy, jak pak má obstát proti 27 evropským zemím.“

Populární chrlič prázdných hesel

Potlesk přítomného publika naznačil, že souhlasí, že Johnsona nepouští jeho tým poradců nikam, kde by se mohl dopustit hloupého výroku jako mnohokrát předtím. Bylo mu jen prý dovoleno omluvit nedělní neúčast tím, že s pěti oponenty by došlo na „kakofonii hlasů“ v debatě, což by jí údajně „znehodnotilo“.

Filip Nerad: Na jedné ruce nad propastí. Nástupci Mayové hrozí, že se u brexitu ocitne tam, co končící premiérka

Karikatura na současnou situaci u britských konzervativců po odstoupení Theresy Mayové

Jeden z nejpovedenějších kreslených vtipů na současnou politickou situaci v Británii znázorňuje dosluhující premiérku Theresu Mayovou, jak visí za jednu ruku na větvi nad srázem.

Ozvaly se ovšem dokonce hlasy, že Johnson je v zájmu mlčení držen na uklidňujících prášcích, což jej snad udrží na uzdě i v úterní debatě televize BBC, kdy by už mělo být o jednoho či dva kandidáty méně po dalším hlasování o pár hodin dříve.

Teoreticky by prý mohl vypadnout nyní nejtvrdší brexitář Dominic Raab a 180 zbývajících poslanců by třeba odevzdalo hlas Huntovi, zastánci odchodu s dohodou, který v debatě nejlépe obstál, a mnozí obdivují jeho státnické vystupování. Stoupají i šance stále populárnějšího, proti tvrdému brexitu skvěle argumentujícího ministra pro mezinárodní rozvoj, Roryho Stewarta a pak by tedy Johnson nezvítězil.

Jelikož však po dvou posledních hlasováních poslanců ve středu a čtvrtek budou členstvu strany doporučeni k poštovnímu hlasování dva nejúspěšnější kandidáti, mohl by Johnson zvítězit, i když by skončil jako druhý u poslanců. Je totiž podle průzkumů – i přes kritiku coby „tlučhuba a klaun“ a chrlič prázdných populistických hesel – u prostých členů stále nejpopulárnější.

Jan Jůn

Hlavně proto, že by v parlamentních volbách dokázal porazit nejen brexitáře Nigela Farage, ale i Corbynovy rozdělené labouristy, stále nerozhodnuté, zda podpořit nové referendum a setrvání v unii. Počkejme si tedy ještě dva dny!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio