Jan Jůn: Johnson už chystá obchodní dohodu s Trumpem

19. červenec 2019

Už přesně za týden nebude v sídle britských premiérů ani vidu ani slechu po Therese Mayové. Netřeba jásat, nahradí ji zjevně – podle volebních preferencí konzervativců – politický klaun Boris Johnson. A to i přes údajný pokračující vzrůst popularity protikandidáta, Mayové ministra zahraničí, Jeremyho Hunta, mezi jiným i kvůli zvládání íránské krize.

Bez ohledu na to, koho z nich konzervativci zvolí – bude nový premiér už za těch sedm dní postaven do stejné situace, jako dosud Theresa Mayová – tedy šibeniční termín hrozícího odchodu z unie bez dohody, nerozhodný a tvrdému brexitu oponující parlament s velmi malou většinou tří poslanců a neústupná Evropská unie.

Bývá normálně zvykem, že nový britský premiér objede alespoň Paříž, Berlín, Brusel a Dublin, aby se představil a započal spolupráci.

Jan Jůn: Velkou Británii po brexitu ovládne její bývalá kolonie. A zpečetí to premiér Johnson

Boris Johnson

Je možné tvrdit, že britský ministr zahraničí Jeremy Hunt v úterní jediné naživo vysílané televizní debatě na body přesvědčivě porazil svého odpůrce Borise Johnsona a vede u naprosté většiny britské veřejnosti. V Londýně jej dokonce v premiérském „dostihu“ považuje za nejvhodnějšího kandidáta až o 30 procent více voličů než Johnsona.

V pondělí se ovšem, díky deníku The Times proslechlo, že Boris hodlá velmi rychle – aby mohl osladit tvrdý odchod z unie 31. října ve stylu „vítězství nebo smrt“ – zajet do Ameriky. Ano, za přítelem Donaldem Trumpem, prý omluvit se za kritiku prezidenta kolegy, včetně nejnověji premiérky Mayové a vyjednat prý alespoň nástin obchodní dohody.

Pohroma na obzoru

Oznámení následovala pro Johnsona jistě nepříjemná prohlášení. Na vlnách rozhlasu BBC se ozval ministr pro zahraniční obchod Liam Fox: „Nemůžeme s Amerikou nic dojednat, dokud neodejdeme z Evropské unie, neboť bychom porušili evropské právo.“

Je nutné dodat, že Boris – přes utlumení kritického tónu debatní rétoriky – příliš neuspěl ani v pondělní poslední debatě se soupeřem o premiérské křeslo Jeremym Huntem, který stále působí dojmem spolehlivějšího politika, i když oba nyní chtějí smazat tzv. „irskou pojistku“.

Jan Jůn: Většina konzervativců je pro Johnsona, ale rozhodnuto ještě není

Kandidát na šéfa britských konzervativců Boris Johnson

Zdálo by se, že výsledky průzkumů voličských preferencí britských konzervativců jsou jednoznačné a ministr zahraničí Jeremy Hunt by měl hodit flintu do žita. Průzkumy totiž stále naznačují, že se mu nedaří snížit náskok předchůdce a bývalého londýnského primátora Borise Johnsona ve vnitrostranickém boji o křeslo vůdce strany a premiéra.

Johnsona vzápětí během návštěvy Ameriky zkritizoval pro CNBC ministr financí Hammond – ano, ten, který odhaduje pohromu brexitu bez dohody na 90 miliard liber – a prohlásil, že komplexní okamžitá obchodní dohoda se Spojenými státy nepřichází v úvahu, a že by její vyjednání trvalo minimálně rok. Dodal, že v rámci Trumpovy politiky „Amerika na prvním místě“ také nemusí být návrh dohody v souladu s představami některých Britů na její výhodnost.

Hammond také varoval, že zůstane dál poslancem a učiní vše, aby zhatil Johnsonovy plány, kdyby chtěl Británii „nasměrovat přes útes do propasti brexitu bez dohody“. Přidal se tak k bývalému premiérovi Johnu Majorovi, který stejně jako známá občanská aktivistka Gina Millerová, která si po referendu vynutila schválení článku 50. parlamentem a bojuje znovu za jeho za práva, pohrozil, že by Johnsona v případě snahy vyloučit parlament ze hry a prosadit tvrdý brexit, vzal k ústavnímu soudu.

Jan Jůn

Pokud tedy Boris Johnson za týden nahradí Mayovou, nebude to mít ve sněmovně rozhodně lehké a může se dokonce stát, že se v premiérském křesle dlouho neohřeje.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.