Jan Jůn: Jak nyní dál s brexitem, zní opět ze všech stran

13. prosinec 2018

Ano, je to tak. Britská premiérka Mayová si ve středečním večerním hlasování poslanců konzervativní strany zabezpečila poměrem 200 ku 117 hlasům nejméně další rok ve funkci vůdkyně a možná i premiérky.

A to i když ji tvrdí brexitáři dál zarputile vyzývají, aby odstoupila i přes varování exministra Raaba, že tak otevírají dveře labouristům k moci.

Filip Nerad: Mayová politicky přežila. Zatím

Theresa Mayová

Britská premiérka žije. Myšleno politicky, samozřejmě. Pokus o sesazení vlastními poslanci ustála, i když její pozice je nadále velmi otřesená.

Podle stanov strany se však hlasování o stranické důvěře a volba nového vůdce nesmí rok opakovat, a tak by měla mít funkci zabezpečenu. Dost znepokojující ale bylo její oznámení, že nepovede stranu do příštích voleb a také vystoupení přede dveřmi premiérského sídla po návratu z parlamentu pozdě večer.

To jen suše a téměř doslova jako mnohokrát v poslední době poděkovala za důvěru a dodala jen, že bude dál bojovat za uskutečnění závěrů výsledku referenda před dvěma roky a že Británie odejde z Evropské unie na konci března.

Tedy, nic nového – prý má možná nějaký plán, který nechce prozradit – ale byla na ní znát spíše únava i úleva po napětí celého dne a možná i následkem skutečnosti, že nemá ještě zabezpečenu funkci premiérky.

Po jistotách volají podniky a komerční sféra

Jan Fingerland: Theresa Mayová, jediný muž ve straně

Theresa Mayová

Na 12. prosince letošního roku Theresa Mayová jen tak nezapomene. Během pár hodin odvrátila svůj politický a lidský pád, a vedle toho zaznamenala ještě další vítězství.

Podle několika zdrojů prý totiž vedení skotských nacionalistů a liberálních demokratů nyní vyzývá labouristy, aby přišli s vyjádřením nedůvěry sněmovny vládě i premiérce, avšak oni prý čekají na vhodnější moment, aby měli výsledek jistější.

Na druhé straně politického spektra tvrdila televize Sky News, že Mayová jednala s vůdci severoirských unionistů a ti jsou prý nyní více uspokojeni, tedy po slibu premiérky, že i když už nemůže měnit text dohody, hodlala v Bruselu jednat o přesvědčivější právní formulaci oné kritizované „irské pojistky“.

Mezitím vůdkyně sněmovních konzervativců Andrea Leadsomová potvrdila, že odložené hlasování o Mayové dohodě s unií se nebude konat před Vánoci a parlament za týden odchází na prázdniny.

Jan Klesla: Vysoká cena za brexit

Brexit

Britský bulvární deník The Sun vyšel před dvěma lety na první straně s těžko přeložitelným titulkem See EU later. Něco jako uvidíme se později, milá Evropo.

Zajímavé je, že ve čtvrtek ráno na premiérku čekal houf novinářů před premiérským sídlem, ale ona raději odešla zadním vchodem a směřovala na summit Evropské unie do Bruselu. Co jim také měla říci? Jak už zjevně slíbila severoirským unionistům, chtěla s unií jednat o oné irské pojistce a už se po příletu setkala s irským premiérem Varadkarem.

Z řad jeho delegace prý zaznělo, že „irská pojistka“ by více uškodila irské republice než severní britské provincii, což v souvislosti s nyní zcela otevřenou hranicí dává smysl, i když mnohým Britům také vadí, že pojistka nemůže být jednostranně vládou zrušena. Přesná právní formulace by ale mnohé pravděpodobně uspokojila.

Jan Jůn

Většina Britů je ovšem nyní z brexitu dost unavena, hrozí se podle průzkumů dopadů onoho odchodu bez dohody a navíc vláda nemá už nějaký čas na řešení sociálních a jiných problémů země.

Nikdo však stále neví, co bude dál a jaký brexit lze očekávat a nejhlasitěji volají po jistotách podniky a komerční sféra. To jim to ten brexitáři k referendu před dvěma roky dohnaný premiér Cameron pěkně zavařil.

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související