Jan Jůn: Dva roky po referendu je podoba brexitu stále nejistá

25. červen 2018

Nechce se tomu vůbec věřit, ale jak v sobotu potvrdila neobvykle mohutná demonstrace proti brexitu v Londýně, je tomu tak.

Právě uplynuly už dva roky od britského referenda, stále však bohužel není vidět podstatný pokrok ohledně vyjednávané podoby brexitu a vztahů s Evropskou unií po něm.

Jiří Hošek: Brexit podcenili jak Britové, tak EU. Neuvědomili si, jak komplexní krok to je

brexit

Britské opouštění Evropské unie se komplikuje. Skotský parlament zamítl klíčový zákon britské vlády, který stanoví podmínky brexitu. Výsledek skotského hlasování sice není právně závazný a Londýn může normu protlačit silou, ale stalo by se tak prvně v historii. Tento krok by také pravděpodobně posílil skotské separatisty. Zástupci Unie dávají ostrovnímu království čas do jen června, aby předložilo svou vizi odchodu z evropského svazku.

Demonstranti, kteří pochodovali středem města k parlamentu a sami odhadli počet účastníků na sto tisíc, tvrdili, že jelikož jde o nesmírně závažný krok, který potenciálně poznamená velmi negativně osudy Britů na dlouhou dobu, je nutné, aby dosaženou podobu dohody s unií schvalovali voliči v referendu a nikoliv jen poslanci. Mnozí se ovšem netajili s tím, že brexit by prostě měl být zastaven a zrušen.

Poslanci i lordové jsou dnes stále rozděleni na brexitáře a proevropany, stejně jako ministři vlády premiérky Mayové a celý národ a jednání s nepříliš pružnou unií se vlečou, i když je s podivem, že zarytých poslanců brexitářů je méně než desetina, avšak velmi hlasitá a nyní i útočnější.

Mnozí z nich i řada občanů požadují tzv. „tvrdý“ brexit, tedy odchod z unie bez dohody, což by však podle naprosté většiny expertů bylo katastrofou pro britskou ekonomiku. Brexitářští ideologové tomu ovšem prostě nevěří.

Odmítnutí brexitu nečekejme

Ano a britské hospodářství mezitím už podle nejnovějších statistik stále zpomaluje a roste méně než třetinovou rychlostí ve srovnání s tou českou a výhled se zhoršuje, k čemuž přispívá i přílišná angažovanost v Číně, jejíž ekonomika nyní oslabuje. 

Navíc, podle známé účetní firmy BDO zpomaluje i britský export a podle studie Centra pro evropskou reformu, které podporují firmy jako Apple, Barclays Bank, ropná BP a Goldman Sachs, skutečná cena brexitu, měřená více než dvouprocentním poklesem objemu ekonomiky od referenda, činí asi 440 miliard liber týdně, tedy více než co půjde - podle brexitáři zjevně ovládané premiérky Mayové - na zdravotnictví díky brexitu.

Připomíná to ony proslulé vtipy na Rádio Jerevan: „Ano, je to tak - půjde o 400 miliard, nikoliv však ušetřených, ale ztracených“. Jak naznačil ministr financí Hammond v projevu v Mansion House v londýnské City, budou tedy na zdravotnictví muset přispět obyčejní Britové zvýšením daní. Proč? Jelikož zmíněná „brexitová dividenda“, kterou předtím opět vzkřísil ministr zahraničí Boris Johnson, i vzhledem k propadu ekonomiky neexistuje.

Johnson mezitím na varování podnikatelů odsekl cosi sprostého a požadoval po premiérce „smysluplný brexit“ a ne „cosi měkkého a nekonečného jako role toaletního papíru‘‘, jak se nechutně vyjádřil - asi frustrován mizící vidinou svého budoucího premiérství.

Jan Jůn

Podniky ovšem vidí situaci realističtěji. Výrobce letadel Airbus, který v Británii zaměstnává 14 tisíc osob a více než sto tisíc nepřímo, oznámil, že by po tvrdém brexitu odešel do unie, stejně jako předtím varovaly banky, japonské automobilky a nyní i strojírenské koncerny BMW a Siemens, zaměstnávající další tisíce Britů. 

Dva roky po referendu je tedy situace pro Brity už značně deprimující, ale dokud to nepocítí na cenách v obchodech a na hrozbě propouštění z práce, jak nyní naznačil Airbus, odmítnutí brexitu ještě nečekejme.

autor: jj
Spustit audio