Jan Jůn: Brexit opět odložen a co dál?

11. duben 2019

Tak a ani to nebolelo a je po mimořádném summitu Evropské unie.

Mimořádném už proto, že se konal jen dva dny před plánovaným ukončením prvního prodloužení britského odchodu z unie do 12. dubna a hrozil obávaný tvrdý brexit, který si ani unie, ani Britové oficiálně nepřejí. Tedy, kromě těch 25 tvrdých brexitářů v britské konzervativní straně a jejich stoupenců. 

Filip Nerad: Macron pozlobil summit. Brexit tak může EU strašit do Halloweenu

Britská premiérka Theresa Mayová

Brexitová sága nekončí a stalo se přesně to, čím premiérka Theresa Mayová hrozila odpůrcům rozvodové smlouvy s unií ve vlastní straně.

Došlo tak na očekávané pružné odložení brexitu, s tím, že když se Britové mezitím dohodnou, může prodloužení dřív skončit. Za nerozhodného poměru sil v Británii, docela šalomounské rozhodnutí.

Je opravdu pozoruhodné, že tvrdí brexitáři, jako jakási strana ve straně, mají drzost stále štvát proti premiérce Mayové. A snažit se jí nahradit nějakým brexitářským vyzyvatelem od Borise Johnsona po Dominika Raaba v naději, že by jim onen tvrdý brexit mohl jako premiér splnit a unie na to přistoupit.

Jak víme, Británie dobrovolně odchází z evropského klubu, ale chce si zároveň ponechat celou řadu výhod členství a ještě diktovat, do kdy odejde a zatím se jí to daří.

Celní unie a jednotný trh

Jan Jůn: Začal opět „rozhodující“ týden pro brexit

Brexit

Kolikrát už bylo možné o brexitu tvrdit, že právě teď začíná pro něj ten „klíčový, rozhodující, kritický, nejzávažnější“ týden.

Summity unie se vyznačují předem připravenými texty a už ve středu se proslechlo, že návrh prodloužení je hotov a chybí jen doplnit datum. Navíc, předseda Evropské rady Donald Tusk se nechal slyšet, že „je třeba dát průchod potřebnému času“.

Pak tedy summit v šest večer začal, Mayová jej oslovila a pochlubila se podporou sněmovny pro prodloužení do konce června v poměru 420 ku 110 hlasům a byla víceméně vykázána za dveře.

Představitele zemí unie totiž čekala hostina a během ní diskuse, co dělat s oním prodloužením a Mayová měla podle zlých jazyků někde v malé místnosti očekávat verdikt a dostat jako minule nějaký ten hamburger či rybu s hranolky.

Luboš Palata: Dlouhý odklad brexitu ochrání Británii samu před sebou

Brexit

Další termín brexitu, další odklad a další summit Evropské unie.

A to předtím během úterka byla prosit o podporu německou kancléřku Merkelovou i francouzského prezidenta Macrona. Pak se stačila vrátit do sněmovny na středeční interpelace – které, co se týče vůdce labouristů Corbyna, byly jaksi přitlumené, neb přece jednají – a pak ještě před summitem hledala podporu u belgického premiéra.

Jak víme, podpora byla důležitá, neboť Mayová měla vysvětlit, jak prodloužení konstruktivně využije k dosažení dohody na domácí scéně. Jednání s labouristy by měla nyní po summitu pokračovat a ministři i vedení labouristů vydávají optimistické zvuky.

Jan Jůn

Otázkou však je, jaký kompromis se může nabízet, když konzervativci a hlavně brexitářská skupina ERG tvrdí, že nesmí dojít na setrvání v celní unii a jednotném trhu a už vůbec ne na schvalování dohody voliči v novém referendu, což vše labouristé požadují.

Možná že se Mayová bude muset obrátit na sněmovnu a v jakési nepřímé dohodě s labouristy proti brexitářské menšině dosáhnout dohody. Kdy a jak, to je i po summitu stále ve hvězdách.

autor: Jan Jůn
Spustit audio