Jan Jůn: Brexit - nejistota trvá. Mayová se opakuje a sněmovna se bouří

16. leden 2019

Znělo to jako prasklá gramofonová deska či CD a stále se to opakovalo: „Musíme britskému lidu zajistit brexit.“

„Už jsme přijali zákon a lid vyjádřil svou vůli v referendu v roce 2016.“ „Jakákoliv dohoda musí obsahovat konec volného pohybu osob a dát nám možnost vlastní obchodní politiky.“ „Musíme splnit vůli lidu a odejít z unie.“. A tak dále a znovu kolem dokola.

Jan Jůn: Zdrcující porážka premiérky začátkem konce brexitu?

Theresa Mayová

Ne, nedělejme si iluze. Není to vůbec tak, že brexit v úterý skončil.

Tak vypadaly odpovědi premiérky Mayové na otázky poslanců během středečních bouřlivých interpelací v britské dolní sněmovně, jakoby nebylo drtivé úterní porážky vládního návrhu dohody o odchodu Británie z Evropské unie v poměru 432 versus 202.

Demokratické vlády po takové pohromě odstupují, ale Mayová pouze po hlasování poznamenala, že „sněmovna promluvila a vláda bude naslouchat“.

Od onoho prohlášení pak několikrát opakovala, že hodlá konzultovat s poslanci. Jak však potvrdila citovanými výroky během zmíněných interpelací - a o hodinu později také znovu a znovu během dlouhého a poslanci připomínkami přerušovaného prohlášení na počátku velmi vyhrocené debaty o vyjádření nedůvěry vládě - neustoupila zároveň ani o píď od svých postulátů.

Nové referendum?

Petr Hartman: Poučení z brexitového vývoje

Brexit

Víra v dohodu a obava z chaosu v případě, když se ji nepodaří prosadit. Tak lze charakterizovat stav mysli českých politiků po hlasování v britském parlamentu.

Je možné se dokonce domnívat, že premiérka ani zatím neustoupí, neboť jak se bude zkracovat zbývající čas do zákonem stanoveného odchodu z unie - s dohodou, či bez ní - poroste nervozita a dá se podle vládních zdrojů očekávat, že unie nabídne ústupky.

Stejně tak ovšem může unie očekávat, že nervy povolí Mayové, zejména když většina sněmovny její dohodu neschválila. Je také jisté, že Mayová nebude chtít ústupky prounijním skupinám ve straně i ve sněmovně vyvolat rezignace brexitářské poloviny své vlády a chaos.

Jan Fingerland: Bičování Británie

Brexit

Poslancům, kteří jsou v britském parlamentu zodpovědní za hlasovací disciplínu svých spolustraníků, se říká whip, bič. Tentokrát se zdá, že bičovali spíše své voliče.

Za této situace nelze mnoho očekávat od jejího slibu předstoupit před sněmovnu do vyžádaných tří dnů, tedy v pondělí a seznámit jí s plánem, co dělat dál. Objevují se i náznaky, že by se pak vydala do Bruselu a pokusila se vyjednat pár změn, včetně právně závazné formulace tzv. „irské pojistky“ na „dočasnou“ a „vypověditelnou“ a pak celou dohodu znovu předložila k hlasování.

Kdyby bylo ve sněmovně jiné rozložení sil, mohlo by se vše vyvíjet jinak, vzhledem k tomu, že dosud nerozhodný - a podle mnohých zakuklený brexitář - vůdce labouristů Jeremy Corbyn, by měl naději uspět s vyjádřením nedůvěry vládě ve středu večer.

Takto si mnozí vyložili jeho pokus pouze jako nutnou a spolustraníky vynucenou předehru k otevřenému požadování nového referenda, podle usnesení stranického sjezdu.

Jan Jůn

Jelikož však nové referendum požadují i Skotsko a Wales i většina ze dvou milionů mladých nových voličů a další strany ve sněmovně, je nyní vše možné.

Vůdce liberálních demokratů sir Vince Cable dokonce tvrdí, že porážka Mayové věští počátek konce brexitu, ale jistoty, po kterých zoufale volají podnikatelé, to na pozadí trvající neústupnosti premiérky zatím bohužel zjevně nepřinese.

autor: Jan Jůn
Spustit audio