Jan Januš: Koronavirus vyzkouší i Ústavní soud. Ovlivní, jak bude do budoucna vypadat

17. duben 2020

Advokáti v tom mají poměrně jasno. Všechny škody způsobené a vzniklé vyhlášením nouzového stavu, uzavřením obchodů i celkovým omezením podnikání má českým firmám a živnostníkům nahradit stát.

Vládní politici se takovýmto závěrům snaží vehementně bránit a předkládají své vlastní právní rozbory, tvrdící, že odpovědnost nesou v tomto případě sami podnikatelé, pro které našli ve státním rozpočtu alespoň nějaké ty půjčky a také desítky tisíc všimného.

Čtěte také

Ale znáte to, dva právníci mívají tři názory. Relevantní tak budou až skutečně autoritativní hlasy, o kterých české ústavní zákony stanoví, že rozhodují. Tedy soudci.

Spory budou trvat dlouhou dobu, dá se očekávat, že několik let, a výjimečná pozornost se bude dlouhodobě upírat ke všem jednotlivým justičním článkům. Zcela zásadní pak bude postoj Ústavního soudu.

Ten je od února po delší době opět kompletní, právě v době, kdy se bude naplno rozhodovat o důsledcích koronavirové krize, se ale rozeběhne jeho postupná obměna. A možná se také ukáže, jestli právě obdoba jeho současného složení je tou správnou i do budoucna.

Zcela nový Ústavní soud

I když předsedou Ústavního soudu zůstává i nadále Pavel Rychetský a místopředsedy Jaroslav Fenyk a Milada Tomková, velmi významnou roli může v příštích měsících a letech hrát jeho služebně nejmladší člen Pavel Šámal. Právě on, dřívější předseda Nejvyššího soudu a rovněž hlavní autor trestního zákoníku, nastoupil v únoru na více než rok volné místo, opuštěné dobrovolným odchodem Jana Musila.

Čtěte také

Podle slov prezidenta Miloše Zemana, který Šámala do funkce jmenoval, by měl tento jeho přestup zlepšit dynamiku Ústavního soudu, a to na základě jeho zkušeností a pracovitosti. Ve funkci může strávit dlouhých deset let, dokonce ji může, alespoň v teoretické rovině, i opakovat.

Profesor Šámal sice nastoupil k Ústavnímu soudu jako řadový soudce, přesto ale nejde brát Zemanova zmíněná slova na lehkou váhu. Šámal skutečně může minimálně svým chováním na plénu Ústavního soudu tuto klíčovou instituci výrazně ovlivnit a vzhledem k tomu, jak dlouhý mandát před sebou má – skončí totiž až v roce 2030 –, může po kariérním žebříčku ještě stoupat. Právě aktuální pandemie v tom může rovněž sehrát svoje.

Po Šámalově příchodu tvoří Ústavní soud opět patnáct soudců. Před svým nástupem k tomuto tělesu se věnovali různorodým právním oborům, mnozí z nich se silným akademickým zázemím. Univerzitních profesorů nebo docentů najdeme u Ústavního soudu hned šest. Kromě již zmíněných profesorů Pavla Šámala a Jaroslava Fenyka jde o profesora Jana Filipa, profesora Vladimíra Sládečka, profesora Josefa Fialu a docenta Vojtěcha Šimíčka.

Čtěte také

Pomyslné kvóty pak Ústavní soud zcela jistě neplní. Jeho členkami jsou pouze dvě ženy: zmíněná místopředsedkyně Milada Tomková a jedna z nejvýraznějších právniček dneška – Kateřina Šimáčková.

Takto tedy dnes vypadá Ústavní soud. Mělo by u něj zasedat více žen? Má tam být méně vysokoškolských učitelů? Chybí tam někdo z řad státních zástupců, exekutorů, insolvenčních správců nebo podnikových právníků?

Otázky dosud kladené jen akademicky mohou nabýt při řešení následků koronaviru zcela praktických rozměrů. Zkusme i o nich do budoucna přemýšlet. Čas rychle letí a brzy se začne stavět zcela nový Ústavní soud. To, jak bude vypadat, ovlivní i to, jak ten stávající nyní uspěje.

Autor je zástupce šéfredaktora serveru Info.cz

autor: Jan Januš
Spustit audio