Jan Januš: Ústavní soud podpoří vládní zákazy, jednotlivcům ale otevře cestu k penězům

7. duben 2020

Už to bude jen otázka týdnů, maximálně měsíců, kdy se před Ústavní soud dostanou vládní a ministerská opatření související s bojem proti koronavirové pandemii.

V demokracii České republiky dosud nevídaná omezení základních práv a svobod s jasnými dopady do rodinných, pracovních i podnikatelských vztahů s konečnou platností rozsoudí až 15 strážců české ústavnosti. Není před nimi lehký úkol. 

Čtěte také

Ve chvíli, kdy bude koronavirus řešit právě Ústavní soud, totiž bude u jeho pandemie, alespoň doufejme, to nejhorší za námi. Nahlížet na až úzkostlivé současné kroky české vlády tak bude možné jinou, daleko klidnější optiku.

V pohledu na omezení svobody pohybu a uzavření obchodů, znamenající pro mnohé praktický zákaz podnikání a jakékoliv obchodní činnosti, by se tak mohlo projevit, že po bitvě bývá každý generálem.

Věřme, že u českého Ústavního soudu k ničemu takovému nedojde, poměřovat jednotlivé kroky v mantinelech času, ve kterých k nim došlo, totiž bývá tradičním justičním postupem.

Lidský život, hospodářství a majetek

Soudci a zvláště ti ústavní to umí. Nenechají se tak zlákat aktuální atmosférou a ani patrně postupně zesilující „lidovou“ kritikou, že omezení byla až příliš široká. 

Čtěte také

Pro posouzení doby koronovirové bude naprosto klíčové, jak dlouho vlastně potrvá. Ústavní právníci se ve svých mediálních vyjádřeních víceméně shodují, že opatření jsou v základu v pořádku, pokud tedy nebudou až příliš dlouhodobá.

Nyní se dá očekávat, že tento přístup v zásadě podrží rovněž Ústavní soud, který i při svých předešlých rozhodnutích zdůrazňoval obyčejnou lidskou, a ne právní logiku a takzvaný zdravý selský rozum.

Naopak právní formalismus je Ústavnímu soudu jako celku dlouhodobě cizí. Je tak pravděpodobné, že snahy některých právníků dovozovat, že aktuální nouzový stav nebyl vyhlášen s provedením všech jeho náležitostí, v takto jedinečné situaci, minimálně v nejvyšších patrech justice, neobstojí.

Čtěte také

Druhou věcí ale bude, jak se soudy a Ústavní soud zvlášť ke koronavirové pandemii postaví z dlouhodobého úhlu pohledu a v jednotlivostech.

Ústavní soud chrání v posledních letech práva jednotlivců velmi široce, proti státu se postavil například v některých otázkách souvisejících s elektronickou evidencí tržeb a zejména v daňové oblasti, kde sledujeme dlouhodobé snahy státu do některých svobod a práv vstupovat až příliš, je nekompromisní. Jak mu jde o obecnou spravedlnost, pak ukázal například v nálezu zakazujícím zdanění související s církevními restitucemi.

Tato rozhodnutí navíc vznikala za zcela jiné situace, v době, kdy jsme všichni byli daleko více v klidu a hrozba existenčního pádu nehrozila ani zdaleka tolika lidem a firmám jako dnes. 

Čtěte také

Půjde tak zejména o peníze, stát může do budoucna platit rovněž náhrady, nad kterými se možná ministři a jejich úředníci ani neměli ještě čas zamyslet. V jednotlivostech totiž bude Ústavní soud podporovat jednotlivce daleko více než dosud. 

V jádru tak budou kroky vlády nejspíše v pořádku, také z hlediska práva je lidský život daleko důležitější než hospodářství a majetek, to jasně vyplývá nejen ze struktury ústavních předpisů, ale stejně tak z trestního zákoníku. Všechno ostatní ale bude třeba dohodnout nebo rozsoudit. I českou justici a právo tak v dohledné době čekají zcela bezprecedentní časy.

Autor je zástupce šéfredaktora serveru Info.cz

autor: Jan Januš
Spustit audio