Jan Hamáček: Byznys s podobiznami nacistických vůdců je nevkusný, není ale trestný

29. květen 2020
Výrok týdne

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zareagoval pro náš server iRozhlas.cz na kauzu nakladatelství Naše vojsko. To vydalo kalendář s portréty osobností třetí říše.

Čtěte také

„Používat ke generování zisku předměty s podobiznami nacistických vůdců je z mého pohledu nevkusné a nemorální. Nevkus v tomto směru ale bohužel není trestný čin. K tomu ostatně došly orgány činné v trestním řízení, které se tím opakovaně zabývaly,“ napsal Hamáček.

Ředitel nakladatelství Naše vojsko Emerich Drtina mezitím namítal, že nejde o propagaci nacismu. „Vše vydáváme za účelem zisku. Více k tomu nemám co dodat,“ napsal Drtina.

Předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma už podal na Naše vojsko trestní oznámení a totéž se chystá udělat Federace židovských obcí. O kauzu se zajímal izraelský velvyslanec a vydání kalendáře s portréty nacistických vůdců již dříve kritizoval německý velvyslanec v ČR.

Z pohledu zákona (to trestné) není, je to otázka byznysu, protože si všichni uvědomujeme, že byznys morálku nezná, což bychom asi všichni rádi.
politolog Jan Charvát

Výrok týdne analyzují komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman a politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Charvát, který se zabývá pravicovým extremismem. Podrobnosti si poslechněte v audiu.

Spustit audio

Související