Hrnky s Hitlerem? Současný zákon nestačí, říká předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu

20. únor 2020

Narazili jste na hrnek s Hitlerem nebo tričko s Heydrichem? Pokud policie prodej předmětů s portréty nacistických zločinců vyhodnotí jako komerční aktivitu, nejde o trestný čin. Na situaci znovu upozorňuje Federace židovských obcí.

Pro zpřísnění trestního zákona je například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, naopak poslanec za sociální demokracii Ondřej Veselý nepovažuje zpřísnění za nutné. „Tam je to spíš o tom, že někteří lidé vidí propagaci v něčem, co propagací není. To je problém,“ soudí.

Čtěte také

Také poslanec za ODS Pavel Blažek říká, že změna zákona není nutná. Podle něj záleží na soudech, jak zhodnotí jednotlivé případy.

Michal Klíma: Zákon nestačí

„S názorem, že zákon by měl stačit, souhlasím. Praxe ale ukazuje, že nestačí,“ oponuje předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma. Pokud totiž policie případ uzavře s tím, že nejde o propagaci nacismu, ale o ekonomickou činnost, k soudu se případ vůbec nedostane. 

Zákon by se proto podle něj měl doplnit o větu, že propagací je i prodej. „U policie z nepochopitelného důvodu panuje přesvědčení, že jestli se něco prodává, není to propagace,“ vysvětluje. „Pokud to policie nechápe, bylo by doplnění této věty řešením.“

V Německu si Hitlera nekoupíte

Možnost koupit si tričko s Adolfem Hitlerem dnes není v řadě jiných zemí možná. „Na situaci například v listopadu minulého roku upozornil velvyslanec Spolkové republiky Německo, který byl zděšen, když na ulici viděl prodej masek s Adolfem Hitlerem,“ připomíná Michal Klíma.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související