Jan Galuška: Vroubkovaná historie

23. únor 2011
Vstupte!

Vroubkovaná historie známek je tématem, které zajímá nejen sběratele nejrůznějšího věku. I proto jsme si dnes pozvali muže z nejpovolanějších, ředitele Poštovního muzea v Praze.

PhDr. Jan Galuška vystudoval obor kulturologie a sociologie na FF UK (1974). Roku 1976 nastoupil do Výzkumného ústavu strojírenské technologie a ekonomie, odkud byl záhy z politických důvodů propuštěn. Od roku 1977 je pracovníkem Poštovního muzea v Praze, posléze se stal (1993) vedoucím historického oddělení a od nyní je ředitelem muzea (od 2007). Je autorem mnoha studií a článků do poštovních historických časopisů a sborníků, jeho oborem jsou dějiny telekomunikací, poštovní letecká doprava a nejnovější dějiny pošty.

Zpracoval koncepci řady výstav a expozic, zejména pro pobočku Poštovního muzea ve Vyšším Brodě (100 let telefonu v Čechách, Z historie telegrafu, RFE - Rádio ve službách svobody) a je rovněž autorem expozice vozů a kočárů v areálu zámku Ctěnice u Prahy. Nad zásadní proměnou poštovnictví v globalizovaném světě bude rozmlouvat s Martinem Štollem.

Zítra ve Vstupte!

Zítřejší rozhovor v pořadu Vstupte! nám představí sbírky ostravského muzea v rozhovoru s jeho ředitelkou RNDr. Jiřinou Kábrtovou.

Spustit audio