Jan Fingerland: Uvolňování napětí v Mezopotámii

22. srpen 2024

Turecko a Irák podepsaly dohodu o spolupráci v oblasti vojenství a boje proti terorismu. Tento zdánlivý regionální detail je ve skutečnosti projevem mnohem zásadnější proměny, která se může týkat široké oblasti od Středomoří po Perský záliv.

Podpisu dohody mezi ministry zahraničí Iráku a Turecka předcházela delší doba, kdy turecká armáda volně operovala na suverénním iráckém území. Šlo o akce proti Kurdské straně pracujících (PKK), kurdské turecké organizaci, kterou Turecko i třeba západní státy považují za teroristickou.

Čtěte také

PKK si za mnoho desítek let vybudovala zázemí v kurdských oblastech Iráku a Sýrie a podle Turecka ohrožuje jeho bezpečnost. Turecko si proto zřídilo několik desítek základen v Iráku i Sýrii, nejdříve o své vůli, ale nyní již s výslovným souhlasem tamních vlád v rámci prohlubující se spolupráce.  

Oteplování

Vztahy dvou blízkovýchodních velmocí, Turecka a Iráku, nebyly nikdy bezproblémové. Zejména po protimonarchistickém převratu v roce 1958 každý stát patřil na jinou stranu fronty studené války.

Jenže oba státy byly k napjatému vztahu předurčeny i geograficky. Turecko ovládá horní tok Eufratu a Tigridu, řek, které pak plynou do Sýrie a Iráku. Zejména poté, co Turecko vybudovalo na svém území velké přehrady, vzrostlo kvůli vodě v regionu napětí.

Čtěte také

Dalším zdrojem napětí byla existence kurdských minorit na území Turecka, Iráku, Sýrie, ale i Íránu. Všechny tyto státy se obávaly kurdského separatismu, ale současně používaly kurdské menšiny za hranicemi proti svým sousedům.

Poté, co byl svržen režim Saddáma Husajna, Irák značně zeslábl tváří v tvář sousedům, jako je Írán a Turecko. Jenže Turecko, které odmítlo poskytnout své základny pro americký útok na Irák, zmarnilo šance na silnější vliv v novém Iráku, a s obavami pozorovalo jak nárůst íránského vlivu, tak i stále sebevědomější politiku autonomního iráckého Kurdistánu.

Ankara s částí iráckých Kurdů spolupracovala, ale s další částí, jež udržovala vztahy s PKK, mělo nepřátelské vztahy.

Turecko proto v posledních letech vztahy k sousedům přehodnotilo. Obnovilo kontakty se syrským, proíránským prezidentem Bašárem Asadem a začalo budovat mosty do Bagdádu. Motivem byla právě snaha získat větší vliv v oblasti za svými hranicemi, kvůli Íránu, ale i Kurdům a dalším důvodům.

Čtěte také

Nejviditelněji se to projevilo letos v dubnu, kdy do Bagdádu poprvé po třinácti letech dorazil turecký prezident Erdogan, spolu s podstatnou částí své vlády.

Jednou oblastí zájmu je dohoda o rozdělení vody, což zaměstnává zejména Irák, který trpí suchem a je závislý na turecké blahovůli. Dále je to společný postup proti kurdské PKK. Bagdád projevil vstřícnost k Ankaře a prohlásil toto kurdské hnutí za zakázané. Tím otevřel Turecku možnost bojovat proti kurdským ozbrojencům i na svém vlastním území.  

Bohatnout společně

Třetím velkým tématem je ekonomická spolupráce, a to nejen v oblasti exportu ropy. Turecko s Irákem jedná o budování obchodního koridoru, který by spojil plánovaný nový irácký přístav u města Al Fau v Perském zálivu a středomořské pobřeží Turecka na hranicích Evropy.

Čtěte také

Turecko-irácký projekt je mimo jiné přímou odpovědí na indicko-evropský koridor, který se oběma zmíněným zemím vyhýbá. Plán na pozemní cestu přes Irák a Turecko navíc dostal nečekanou vzpruhu kvůli útokům jemenských Húsíů na lodní dopravu v Rudém moři.

Pro Turecko by plán znamenal příliv zakázek pro jeho rozsáhlý stavební sektor, ale také by pomáhal vyvinout tlak na irácký Kurdistán, který by tím také ztratil část významu. O plán má osobní zájem i irácký prezident Abdul Latíf Rašíd, který se příští rok chce ucházet o znovuzvolení a potřebuje nějaký viditelný úspěch.

Jan Fingerland

Vše se navíc děje v kontextu pokusů Bagdádu o novou centralizaci Iráku, tedy mimo jiné navrácení iráckého Kurdistánu pod větší vliv metropole, což Turecku také vyhovuje. Irák se po pádu Saddáma Husajna rozpadl na tři celky, kurdský, arabsko-sunnitský a šíitský, ale teď se trend možná zase obrátil.

To vše ale také znamená nejen větší vliv Ankary, ale i menší vliv Íránu a případně i Spojených států. Za pár let bude tato část Blízkého východu jiná, možná stabilnější a bohatší, ale také méně přikloněná k Západu. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.