Jan Fingerland: Trumpova korunovace v Milwaukee

16. červenec 2024

Jen náhoda rozhodla o tom, jakou náplň bude mít letošní republikánský sjezd. Donald Trump přežil atentát v Pennsylvánii, a tak do Wisconsinu dorazil ke své symbolické korunovaci. Je to rituál, který se každé čtyři roky opakuje. Představitelé obou hlavních amerických stran se v létě před podzimními prezidentskými volbami sejdou, aby formálně potvrdili výsledky předchozího nominačního boje. Republikáni tak právě učinili a prohlásili Trumpa za svého kandidáta.

Podle některých názorů se samotný Vance dozvěděl o svém výběru těsně před tím, než zaznělo jeho jméno veřejně a vypadal překvapeně. Možná je to ochutnávka případného příštího Trumpova prezidentského stylu.

Čtěte také

Sjezd sice jen zdánlivě potvrdí Trumpovu nominaci, ale není to formalita, politika je vždy divadlo a pro tu americkou to platí ještě více. Delegáti ze všech států unie dorazili, aby před celou zemí ukázali svou jednotu, odhodlání a nadšení.

Každý den má své zvláštní téma, ten první například ekonomiku pod heslem „učiňme Ameriku opět bohatou“. Ovšem účastníci na místě se shodují, že vše zastínil dojem ze sobotního atentátu. 

Sjezd ale organizačně vzato probíhá tak, jak byl naplánován, údajně i beze změn v oblasti bezpečnostních opatření. Také samotný Trump s přelepeným uchem nakonec dorazil hned na začátek, a nikoli až po dvou dnech, jak prý zvažoval – a byl delegáty přivítán o to bouřlivěji.

Čtěte také

Trumpovo hlavní vystoupení je plánováno až na čtvrtek na závěr sjezdu, jako jeho vyvrcholení. Spekuluje se o tom, jak moc exprezidenta blízkost smrti ovlivnila. On sám mluví o tom, že chce zemi spojovat, a že jeho projev bude jiný, než by byl za jiných okolností.

Sobotní střelba ale přece jen vedla k úpravám programu, na seznam řečníků přibyla bývalá jihokarolínská guvernérka a Trumpova velvyslankyně při OSN Nikky Haleyová. Ta se sama letos ucházela o nominaci a zůstávala jako opatrná Trumpova kritička dlouho ve hře.

Nejednotná jednota

Její pozvání má zřejmě signalizovat, že útok na Trumpa přispěl k většímu semknutí republikánů. Jenže to není tak docela pravda, protože na sjezd nedorazily (a asi ani nebyly pozvány) republikánské těžké váhy, jako exprezident George W. Bush, bývalý Trumpův viceprezident Mike Pence i někdejší uchazeč o republikánskou nominaci Mitt Romney.

Čtěte také

Jsou to lidé kritičtí k Trumpovi z pozic tradičního republikánství, jež se náhle ocitlo na okraji. V očích trumpovců jsou to představitelé „establishmentu“, proti kterým jejich oblíbenec vystoupil.

O sjednocení strany však nemůže být řeč. Přitom k mikrofonu se dostanou i lidé, jako je novinář Tucker Carlson nebo kongresmanka a propagátorka spikleneckých teorií Marjorie Greenová, o některých popových celebritách nemluvě.

Jan Fingerland

Demokraté budou mít podobný sjezd až v srpnu, mají tedy ještě čas. Oproti republikánům mají velkou nevýhodu, totiž nejistotu ohledně toho, zda mají podpořit vítěze nominačního boje Joea Bidena, o jehož zdraví se objevily nové pochybnosti.

Samotný Biden může atentát považovat za štěstí, protože pozornost médií se obrátila novým směrem a aspoň načas ukončila debatu o jeho způsobilosti.

Obě americké strany letos v létě budou usilovat o obraz jednoty, a současně přede všemi demonstrovat své rozdělení. S tím, že každá je rozdělena trochu jinak a s jinými dopady.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio