Jan Fingerland: Sorose nahradí Zelenskyj

11. duben 2022

Roli George Sorose v budoucnu zastane Volodymyr Zelenskyj. Tuto větu můžeme chápat dvojím způsobem. Buď tak, že existuje skutečné globální spiknutí, které dosud vedl americký miliardář a nahradí ho ukrajinský prezident. Anebo naopak, totiž že autoři teorií potřebují přeobsadit roli, a místo stárnoucího Sorose si zvolí mladší figuru. Vlastně se to už děje.

O tom, kdo se stane příštím oblíbencem konspirátorů, ať v Evropě, Americe, nebo na Blízkém východě, se vedla už nějaký čas debata. Zdálo se, že jím bude Bill Clinton nebo Hillary Clintonová, pak se načas zvýšily akcie majitele firmy Microsoft Billa Gatese, který nás chtěl všechny otrávit nebo očipovat. Teď se zdá, že nejžhavějším kandidátem je Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinská spojka

Má výhodu věku a také skutečnosti, že má židovské předky. Většina konspiračních teorií, nejen těch o Sorosovi, je latentně antisemitská. I když toto téma je obvykle podáno pomocí různých kódů, například náznaky o zájmech světových bankéřů, tajné spolupráci nadnárodních elit anebo „globalistů“, ať už to slovo znamená cokoli.

Čtěte také

Antisemitismus je prostě solí skoro všech konspiračních teorií. Lze to dobře ilustrovat na příkladu některých mluvčích z řad americké konzervativní, nebo spíše pseudokonzervativní pravice.

Arizonská senátorka Wendy Rogersová například označila Zelenského za „globalistickou loutku Sorose a Clintonových“. Na vlnách televizní stanice Fox News podobné téma opakovaně rozvedl Douglas McGregor, který si stěžoval na vládu „takzvaných elit“ a zmínil i to, že v Rusku takové lidi označovali za „vykořeněné kosmopolity“, jenže to byl komunistický jinotaj právě pro Židy.

Candace Owensová, jiná veřejně známá konzervativní osobnost, obvinila Zelenského, že ve spolupráci s „globalisty“ pracuje proti zájmům vlastních lidí. Podobných případů není zas tak málo a jsou spíš na pravici než levici.

Čtěte také

Jde o celou subkulturu v rámci americké politické debaty, která vidí Vladimira Putina nebo celé Rusko jako bojovníky za „bílé křesťany“ v celém světě. Nezajímá se jen o Rusko nebo spiknutí bankéřů, ale i jiná témata, jako je strach, že kdosi v pozadí chce zotročit bílé lidi nebo je nahradit hnědými jinověrci.

Je to vlastně okrajový proud staronové tradicionalistické pravice, který je oproti republikánskému hlavnímu proudu izolacionistický v zahraniční politice, protekcionistický a antitržní v ekonomice a vůbec velmi uzavřený způsob vnímání světa. Občas sdílí témata se svými kolegy na ruské straně, jako je nyní i u nás proslulý Alexandr Dugin. Objevilo se podezření, že Rusko přímo ovlivňuje americkou politickou debatu podporou tohoto proudu, který kdosi nazval „Putinovým křídlem republikánů“.

Východně od Atlantiku

Z trochu jiného směru vzešel útok na Zelenského v Maďarsku. Premiér Viktor Orbán už se po vítězných volbách pochválil za porážku nepřátel, jako jsou bruselští byrokraté, ale i „mezinárodní levice“, Sorosovo impérium – a také ukrajinský prezident!  

Čtěte také

Samostatnou kapitolu představuje blízkovýchodní prostředí, kde se mluvčí k antisemitským námětům uchylují častěji a otevřeněji než jejich západní protějšky. Například poradce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na Twitteru napsal, že Zelenského financuje Soros a Izrael ho tlačí k tomu, aby vedl ukrajinský národ na smrt. V Íránu spojili Zelenského nejen se Sorosem, ale i odsouzeným sexuálním násilníkem Jeffrey Epsteinem, a – z hlediska americké pravice trochu kontroverzně – s Donaldem Trumpem.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Jeden palestinský teolog zase v turecké televizi blízké Muslimskému bratrstvu vyjádřil názor, že válku na Ukrajině zorganizovali „sionisté“, kteří vědí, že Izrael se už brzy zhroutí a potřebují vyprázdnit nové území na Ukrajině, kam přesídlí prchající Izraelce.

Nejčastější je linka, která spojuje Sorose a Zelenského. Přejme, ať Zelenskému jeho úloha v konspiračních teoriích ještě dlouho vydrží. Bude to vlastně znamenat, že se mu daří dobře a zůstává důležitým hráčem.

 Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio