Jan Fingerland: Sázka na Yellenovou

28. listopad 2020

Úspěch amerických prezidentů závisí buď na jejich osobní energii a vůdcovství, anebo promyšleném výběru klíčových spolupracovníků. V osobě ministryně financí Joe Biden vsadil na to druhé.

Na Janet Yellenovou jde hledět z různých úhlů. Třeba, že se jedná o příslušnici Bidenovy generace a také prominentní členku establishmentu. Vždyť poté, co opustila úspěšnou akademickou dráhu, strávila desítky let ve vedení nejrůznějších národohospodářských institucí.

Čtěte také

Anebo je také ženou, která během té doby prorazila řadu skleněných stropů a byla nejen první prezidentkou americké centrální banky, ale pravděpodobně se také stane první ženou na pozici ministra financí, vedle ministra zahraničí asi nejdůležitějšího úřadu americké administrativy.

Biden v Yellenové rozhodně sází na jistotu. Kariéra Yellenové je spojena s předchozími úspěšnými demokratickými prezidenty. Za Clintona se stala předsedkyní prezidentova poradního sboru pro ekonomické otázky a jednou z guvernérek centrální banky, Obama ji v roce 2014 dosadil rovnou do jejího čela.

Je příznačné, že i když bývají lidé v čele FEDu potvrzováni i do dalšího období, Trump si tam dosadil svého člověka – ale nikoli proto, že by mohl Yellenovou označit za neúspěšnou. Teď ji tedy Biden zase vrací do hry, ale nyní v roli člověka, který bude zodpovědný za podstatnou část hospodářské politiky.

Podruhé do téže řeky

Čtěte také

Biden, a potenciálně i Yellenová, nastoupí do funkce v okamžiku, kdy se Spojené státy snaží nějak vyrovnat s dopady covidové epidemie, která vedla k nárůstu nezaměstnanosti. Dlouhodobě se Amerika musí vyrovnávat s nutností soupeřit s Čínou a pokračující transformací ekonomiky vlivem technologického rozvoje – to možná dále ohrozí zaměstnanost.

Při nominaci Yellenové musel Joe Biden brát v úvahu několik hledisek. Nejen její schopnosti, ale i nutnost uspokojit hned několik různých skupin. Jednou jsou republikáni v Senátu, kteří ji budou muset potvrdit – Biden tedy mohl zapomenout na možnost, že by ministryní financí udělal silně levicovou protikandidátku Elizabeth Warrenovou.

Současně ale musí být zadobře s levicovým křídlem vlastní strany. Yellenová je v tomto smyslu ideální volbou. Ví se o ní, že jako ekonomka vždy za zásadní otázku považovala nízkou nezaměstnanost a jejímu stlačení je, jak se domnívají experti, ochotna obětovat jiné cíle, například inflaci. To ovšem znamená, že nebude příliš podporovat zvedání úrokové sazby – to zas bude vyhovovat i americkému byznysu, který bude chtít mít co nejsnadnější přístup k půjčkám. Proces jejího schválení v Kongresu bude tedy pravděpodobně úspěšný.

Žena uprostřed

Yellenová také v roli šéfky FEDu byla známá svou vypočitatelností. Změny sazby oznamovala s předstihem a nepřekvapovala podnikatele náhlými rozhodnutími – to byla slabina jejího nástupce. Reputace racionálního člověka jí pomůže v jejím příštím velkém úkolu, totiž dojednání balíku stimulačních zákonů, které by americké ekonomice měly pomoct vybřednout z bryndy, do které ji dostal covid.

Jan Fingerland

Českému uchu může znít povědomě její příjmení. Její prarodiče přišli do Ameriky před více než sto lety jako židovští přistěhovalci z Polska. Její dědeček Jankel Jelen i babička Sára, rozená Kowadlová, se narodili ve městečku Sokołów Podlaski, ležícím východně od Varšavy.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související