Jan Fingerland: Pastor, upír a vlkodlak aneb volby v Georgii

8. prosinec 2022

Bývalý americký prezident Donald Trump a stejně tak bývalý hráč amerického fotbalu Herschel Walker plánovali touto dobou slavit. Jenže Walker právě prohrál volby do Senátu, a tak slaví někdo jiný, a to zdaleka nejen Walkerův přemožitel Raphael Warnock, protože tohle nebyly obyčejné volby.

Jde o to, že georgijské zákony vyžadují, aby senátoři za tento stát získali nadpoloviční většinu, což se v řádném termínu nestalo, a tak Spojené státy čekaly ještě další měsíc na závěrečné zúčtování. Čekání bylo o to napjatější, že soutěž byla velmi těsná a že georgijské křeslo bylo tím, které rozhodovalo o tom, kdo bude mít v Senátu většinu. A v neposlední řadě se jednalo o jakési referendum o Trumpovi, který kandidáta za republikány vybral a podpořil.

Kdo porazí vlkodlaka

Čtěte také

Nakonec tedy těsně vyhrál demokrat Raphael Warnock, dosavadní senátor za Georgii, povoláním protestantský pastor. Na jeho vítězství se nejen soustředila velká pozornost, ale také finanční podpora, s náklady přesahujícími 400 milionů dolarů to byl údajně nejdražší souboj o senátorské křeslo těchto voleb.

Paradoxně možná ještě větší pozornost přitahoval poražený, totiž Herschel Walker, dříve hráč amerického fotbalu, nyní podnikatel a adept velké politiky. K atraktivitě souboje patřil i fakt, že oba soupeři jsou Afroameričané.

Walker je ovšem mnohem výraznější, i když ne nutně v pozitivním smyslu. Vyvolával pozornost svými výroky, například když nahlas uvažoval, zda by vlkodlak dokázal zahubit upíra. Vyhýbal se setkáním mimo zcela přátelské prostředí, což nesvědčilo o velkém sebevědomí.

Čtěte také

Nejistotu vyvolával i rozpor mezi jeho „republikánským“ odporem k interrupcím a tvrzením několika jeho bývalých přítelkyň, že jim umělé přerušení těhotenství sám zaplatil. Poněkud na překážku byl i fakt, že ve skutečnosti bydlí spíš v Texasu než v Georgii. Některé republikánské těžké váhy se raději ani veřejně nepostavily na jeho stranu.

Výsledkem je, že demokrat Warnock zůstává v Senátu, což znamená, že prezidentská strana si v horní komoře zcela nezvykle udržela převahu 51 ku 49 křeslům. Při rovnosti hlasů sice hlasuje viceprezident, nyní demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová, takže zdánlivě o moc nešlo. Ale demokratům se značně uvolní ruce při hlasování o obsazování některých úřadů, které musí potvrdit Senát.

Trumpův batoh

Čtěte také

Neméně důležitá je skutečnost, že Walkerova prohra je také symbolickou porážkou Donalda Trumpa. Walker byl jedním z prvních, které si exprezident vybral, ačkoli zrovna tento bývalý sportovec nepůsobil dojmem, že je vůbec schopen vykonávat práci senátora, natož vyhrát volby.

Vždyť v Georgii republikánský kandidát na guvernéra vyhrál hladce, takže Georgia nebyla pro republikány předem ztracená. Takto ale Senát zůstává v rukou demokratů, i když velmi těsně.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Nyní se tedy v republikánské straně opět posílí pozice těch, kdo nebudou chtít Trumpa nominovat pro příští prezidentské volby. Projevilo se to už na nedávné republikánské dárcovské konferenci v Las Vegas, kde se otevřeně mluvilo o tom, že Trump odcizuje nezávislé voliče a umírněné republikány. Bývalý prezident za sebou vleče čím dál větší břemeno, od jeho naznačování, že ústavu není vždy třeba zcela dodržet, až po nejnovější rozsudek nad jeho firmou Trump Organisation za krácení daní.

Jisté jsou nyní dvě věci. Senát zůstává demokratický a Georgia potvrdila svůj status státu, v němž se bude těsně bojovat i o příštího prezidenta – už za necelé dva roky.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.