Jefim Fištejn: Druhé kolo voleb v Georgii

5. prosinec 2022

I když svět na výsledky amerických mezivoleb začíná pomalu zapomínat, ve skutečnosti ještě nejsou hotové. V úterý 6. prosince se koná druhé kolo senátních voleb ve státě Georgia a jejich důležitost je větší než jen význam samotného státu. V prvním kole totiž Raphael Warnock obhajující senátní mandát o něco málo zvítězil nad vyzyvatelem Herschelem Walkerem, bývalou to hvězdou amerického fotbalu, jenže na většinu nedosáhl, proto vítěze nakonec určí právě druhé kolo.

V horní komoře Kongresu vítěz rozhodně nebude do počtu. Nyní ve stočlenném Senátu 50 demokratických mandátů tvoří mimořádně křehkou většinu, kterou zajišťuje jenom dvojitý hlas viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Čtěte také

Jenže dva demokratičtí senátoři, každý ze svých vlastních důvodů, tvoří odbojnou menšinu, jež často hlasuje proti vůli své strany. V minulosti senátor Joe Manchin dokázal donutit vládu uskromnit své představy o rozpočtových výdajích a senátorka Kyrsten Sinema nejednou svým hlasem pozměňovala návrhy vlády na uvalení korporátních daní. Možnosti těchto dvou rebelujících demokratů by byly podstatně omezeny, kdyby poměr sil v Senátě činil 51:49, což znamená v případě vítězství v Georgii.

Ještě více by výsledek druhého kola ovlivnil poměry v Republikánské straně. Rozhodl by svým způsobem o dalším vlivu 45. prezidenta Donalda Trumpa. Mnozí kandidáti mocně podpoření Trumpem nedosáhli v mezivolbách valného úspěchu, což ve straně posílilo kritické hlasy vyčítající mu, že svými kroky fakticky podkopal očekávanou „rudou vlnu“.

V neprospěch demokratů

Čtěte také

Herschel Walker je Trumpovým chráněncem a jeho případná prohra by zasadila bývalému prezidentovi tvrdou ránu, možná až ránu z milosti. Zároveň by to posílilo Trumpovy odpůrce uvnitř vlastního tábora a zvýšilo by šance guvernéra Floridy Rona DeSantise na finální nominaci za republikány v roce 2024.

O osudu celého státu Georgia výsledek nerozhodne, ježto současný guvernér Brian Kemp svou pozici obhájil, ale leccos naznačí o možném dalším vývoji politických preferencí v kdysi pevně konzervativním státě. Výsledek druhého kola navíc bude hrát důležitou roli z hlediska vedení jednotlivých výborů Senátu: případná republikánská většina v legislativním výboru by značně ztížila Bidenovi jmenování soudců a členů Nejvyššího soudu.

Jefim Fištejn

Tak nebo onak, volby v roce 2024 rozhodně překreslí mapu Senátu v neprospěch demokratů, protože jejich strana bude obhajovat 23 mandátů, zatímco jejich oponenti jen deset. Přinejmenším pět států, kde pozice demokratických kandidátů bude na vážkách, má z hlediska celkového poměru sil klíčový význam. Republikáni v příštích volbách budou mít v sázce jen jeden rozhodující mandát, a to ve státě Florida, který nyní drtivě ovládli.

Autor je publicista

Spustit audio